Het nieuwe Nederlandse klimaat en extreem weer

Het nieuwe Nederlandse klimaat

cursusbeschrijving

Het klimaat verandert en de effecten daarvan worden elk jaar meer merkbaar. De samenleving wordt in toenemende mate getroffen door extreem weer en we zien dat ook in Nederland. In deze twee colleges worden de veranderingen besproken en in verband gebracht met de mondiale klimaatverandering.

Na de inleiding kijken we naar een van de meest belangrijke gevolgen van klimaatverandering: de zeespiegelstijging. Dit kan grote impact hebben op Nederland. Welke verhoging van de zeespiegel is tot nu toe waargenomen en hoe zal deze zich in de komende 100-200 jaar verder ontwikkelen?
Vervolgens besteden we aandacht aan de oorzaak van klimaatverandering: het broeikaseffect. Daarmee komt ook in beeld welke maatregelen we kunnen nemen om klimaatverandering te beperken. Wat is er bijvoorbeeld nodig om de temperatuurstijging tot 1,5 graden Celsius te beperken? Het kan zelfs noodzakelijk worden om actief CO2 uit de atmosfeer te verwijderen!

De cursus wordt afgesloten met een bespreking van het klimaatbeleid: hoeveel tijd hebben we nog en wat zijn goede maatregelen? Naast het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, moeten we ook leren omgaan met een substantiële toename van extreem weer. Om de nadelige effecten daarvan te bestrijden is eerder en nauwkeuriger (qua locatie) voorspellen van dergelijke weersituaties van belang. worden. Dat is het doel van het Early Warning Center waarvan de ontwikkeling in 2020 door het KNMI is gestart.
Het klimaat verandert maar wij zijn ook in staat om de gevolgen daarvan te beperken.

Docent

Steenhoven-Gerard-van-derProf. dr. Gerard van der Steenhoven (Dordrecht, 1959) is hoofddirecteur van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en als deeltijd hoogleraar Meteorological and Climatological Disaster Risk Reduction verbonden aan de Universiteit Twente. Voor zijn benoeming bij het KNMI was hij decaan van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen aan deze universiteit.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
2 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online

De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan het tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur

literatuursuggestie: WMO report The Global Climate in 2015 – 2019

Studiebelasting

enkele uren

Overige informatie

kennis van de exacte vakken (met name natuurkunde) op het niveau van VWO-5 is behulpzaam bij het begrijpen van de stof.

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
2 hoorcolleges met ruimte voor vragen 


Dag en tijd

dinsdag en vrijdag, 10.30-13.00 uur

Data

6 en 9 juli 2021

Cursusprijs

€ 58,-

Uiterste aanmelddatum

30 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account
U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online