De zintuigen van planten, het handelend vermogen van planten - vol

Zintuigen van planten

cursusbeschrijving

Cursus biologie op locatie

Wanneer bent u voor het laatst in de Hortus Botanicus geweest, die prachtige plantentuin in het hart van Amsterdam? In deze cursus zult u, omgeven door het groen, een nieuwe kijk op de plantenwereld ontwikkelen.

Darwin stelde al proefondervindelijk vast dat planten zintuigen hebben. Toch zijn planten voor veel mensen vooral passieve organismen die saai en onaangedaan hun tijd uitzitten. In deze vier colleges gaan we zien dat de werkelijkheid anders is. De leidende vragen daarbij zijn: hoe komen planten aan informatie over hun omgeving en wat doen ze met deze 'kennis'? Elk college van circa vijf kwartier wordt gevolgd door een bezoek aan de tuin en kassen om enkele van de besproken planten te bekijken onder leiding van diverse rondleiders.

In het eerste college gaan we na wat een zintuig eigenlijk is en waar dat in een plant zou kunnen zitten. We bepalen hoe we kunnen vaststellen of een plant een zintuig gebruikt.
Vervolgens gaan we tijdens de volgende colleges in op de verschillende werelden van zwaartekracht, licht, geur, tast, tijd en ruimte en op zoek naar zintuiglijke waarnemingen door planten. Waar zijn planten allemaal gevoelig voor? Van een groot aantal van deze zintuigen begrijpen we inmiddels zowel de werking als de functie voor de plant, maar op veel gebieden tasten we nog in het duister.

Zintuigen zijn onlosmakelijk met gedrag verbonden. Soms is dit gedrag eenvoudig mechanisch zoals de beweging van stuifmeeldraden in een Salvia, maar vaak is het bijzonder complex, zoals de groeibeweging van een wortelpunt.
En tot slot: als planten dan kennelijk handelende organismen zijn kunnen we dan aan planten ook zoiets als intelligentie of vernuft toekennen?

Docent

Arend WakkerDrs. Arend Wakker studeerde geologie aan de Universiteit van Amsterdam. Later heeft hij zich gericht op de biologie en in het bijzonder de botanie. Hij geeft onder meer rondleidingen, lezingen en cursussen in de horti van Leiden en Amsterdam. Zijn voornaamste specialisatie is plantenevolutie en ecologie.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen, steeds gevolgd door een korte praktische demonstratie te midden van de levende collectie van de Amsterdamse Hortus Botanicus.
Deze cursus vindt plaats in de Amsterdamse Hortus en is niet online te volgen.

Literatuur
digitale handouts, plus toegang tot een website met achtergrondartikelen (deels Engels)

Studiebelasting
1 à 2 uur per college
Deze cursus wordt aangeboden als fysieke cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Praktische informatie en aanmelden

Aantal bijeenkomsten
4 bijeenkomsten (college en demonstratie in de Hortus Botanicus).


Dag en tijd

dinsdag en donderdag, 13.30-16.00 uur

Data

27 en 29 juli, 3 en 5 augustus 2021

Cursusprijs

€ 135,- (inclusief 4x entree Hortus, entreekaarten ontvangt u van de Hortus Botanicus)

Overige informatie

De cursus vindt plaats in de Hortus Botanicus Amsterdam: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam. De collegezaal is alleen per trap bereikbaar.

Aanmelden
Deze cursus en bijbehorende wachtlijst zitten vol, u kunt zich helaas niet meer aanmelden.