De geboorte van de ecologie – Linnaeus, Humboldt en Darwin

Geboorte van de ecologie

Met de jaarwisseling wenste de befaamde David Attenborough niet alleen de mens, maar al het leven dat de aarde zijn ‘thuis’ noemt een gelukkig nieuwjaar. Een echte ecologische nieuwjaarsboodschap. Het Griekse woord voor huis, ‘oikos’, staat tevens aan de basis van ons woord ‘eco-logie’. Kort samengevat is ecologie de huishoudkunde van de natuur. Maar vreemd genoeg komt de wetenschappelijke interesse voor de inrichting van dit huishouden pas vrij laat op gang. De Zweedse taxonoom Carolus Linnaeus staat aan de wieg van dit nieuwe wetenschapsgebied, al is deze eerste aanzet nog doordesemd van religieuze dogmatiek.

In het werk van de Pruisische natuurgeleerde Alexander von Humboldt bereikte de ecologie al snel nieuwe hoogtes. Maar het zijn negentiende-eeuwse natuurgeleerden, zoals Charles Darwin en Alfred Wallace, die als eersten de navelstreng met de theologie doorknippen en een zuiver wetenschappelijke blik werpen op het fijn gesponnen web van ecologische relaties. Net nu onze interesse voor de ecologie is gewekt, dreigt de natuur echter door ons toedoen te veranderen in een huishouden van Jan Steen.

In deze cursus volgen we de ontwikkeling van het ecologische denken terug naar haar oorsprong. Daarbij is een hoofdrol weggelegd voor denkers als Linnaeus, Humboldt en Darwin. Naast hoorcolleges lezen en bestuderen we gezamenlijk enkele kernteksten van hun hand.

College 1: Wat is ecologie?
College 2: Linnaeus en de economie van de natuur
College 3: Alexander von Humboldt en de biogeografie
College 4: Charles Darwin en Alfred Wallace en de dispersie van soorten

Docent

Norbert-PeetersNorbert Peeters (MA) studeerde archeologie en filosofie aan de Universiteit Leiden. Samen met oud-hoogleraar Wouter Oudemans schreef hij Plantaardig - Vegetatieve Filosofie (2014). Zijn debuut Botanische revolutie: de plantenleer van Charles Darwin (2016) haalde de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2016. Met Tessa van Dijk stelde hij de essaybundel Darwins engelen: vrouwelijke geleerden in de tijd van Charles Darwin (2018) samen. Onlangs verscheen zijn laatste boek: Rumphius’ Kruidboek: verhalen uit de Ambonese flora (2020).

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte live op de VU wilt volgen of volledig live online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan het tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
digitale teksten

Studiebelasting
naar eigen inzichtPraktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en woensdag, 13.30-16.00 uur

Data

9, 11, 16 en 18 augustus 2021

Cursusprijs

€ 116

Uiterste aanmelddatum

2 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!

Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek


Online