Onze politieke partijen. Heden, verleden en toekomst

Onze politieke partijen

cursusbeschrijving

Het einde van de politieke partij is al vaak aangekondigd. Toch zijn er in dit verkiezingsjaar meer partijen dan ooit. Maar de traditionele politieke partijorganisaties zouden te log zijn, te bureaucratisch, niet meer aantrekkelijk voor jongeren en bovendien gebaseerd op achterhaalde beginselen en belangen. Dat het ledental van de meeste partijen al decennia lang daalt is zo bezien niet meer dan logisch. Toch kan niemand zich eigenlijk een voorstelling maken van een parlementaire democratie zonder politieke partijen.

In deze cursus gaan we in op het heden, verleden en de toekomst van het fenomeen politieke partij. Waar dienen partijen voor? Zijn ze een obstakel of een noodzakelijke schakel in een democratie? Is het noodzakelijk dat partijen veel leden hebben? Waarom deden de oude volkspartijen - het CDA en de PvdA - het de afgelopen decennia zo slecht? En is er echt geen democratische toekomst mogelijk zonder onze politieke partijen? De nadruk zal in de colleges liggen op de ontwikkeling van het partijstelsel in Nederland.

Docent

Koen_VossenDr. Koen Vossen doceert politicologie en politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen, maar geeft ook al jaren les bij HOVO Amsterdam. Daarnaast publiceert hij in het Historisch Nieuwsblad en de Groene Amsterdammer over tal van politiek-historische onderwerpen.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Studiebelasting
geen

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd
maandag en woensdag, 13.30-16.00 uur

Data
28, 30 juni, 5 en 7 juli 2021

Cursusprijs
€ 116,-

Uiterste aanmelddatum
21 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.


Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.


Fysiek

Online