HOVO (Cultuur)geschiedenis

Verbreed uw blik bij de HOVO-cursussen over geschiedenis en cultuur. Zowel historische perioden en gebeurtenissen als vroegere of hedendaagse andere culturen laten u zien hoe het ooit ging, of elders gaat. HOVO biedt leergangen (cultuur)geschiedenis die meerdere semesters beslaan, maar ook cursussen over specifieke culturen of historische gebeurtenissen.

 

Meijer_Staatsvorm_Augustus_bron_Solonovski150x150px
De ideale staatsvorm: een nooit eindigende discussie           
In deze vier colleges behandelen we de belangrijkste staatsvormen uit de Grieks-Romeinse Oudheid en komt de vraag aan de orde wat we hiervan vandaag de dag kunnen leren.                               
Vossen_Politiekepartije_michael-fousert150x150
Onze politieke partijen. Heden, verleden en toekomst
Het einde van de politieke partij is al vaak aangekondigd. Toch kan niemand zich eigenlijk een voorstelling maken van een parlementaire democratie zonder politieke partijen. In vier colleges zien we wat hun rol in onze democratie is (en was).

Onwijn_Wit-Rusland_karina-kashuba150x150px
Belarus, de laatste dictatuur van Europa
Aan de hand van de politieke en culturele geschiedenis maakt u in vier colleges uitgebreid kennis met Belarus: een land dat  authentieke culturele traditie kent met in cultuurhistorisch opzicht soms meer Europese dan Russische trekken.


Hagdorn_Weimarer_Musenhof150x150pxWeimar, symbool van de Duitse ‘Geist’
Het stadje Weimar heeft grote symbolische betekenis voor Duitsland: tegenover de ‘Macht’ in Berlijn representeert het de idealistische traditie van de ‘Geist’. In vier colleges behandelen we de geschiedenis van Weimar aan de hand van vijf perioden.