De ideale staatsvorm: een nooit eindigende discussie

Ideale staatsvorm

cursusbeschrijving

In de wereld van de oude Grieken werd veelvuldig gediscussieerd over de vraag welk regeringssysteem het beste was. Verschillende staatsvormen passeerden de revue, die we in deze cursus zullen bespreken. In de homerische samenleving maakten koningen de dienst uit, later kende Korinthe tijdelijk een tirannie en begon Athene aan een democratisch experiment waartegen Plato, de Oude Oligarch en Xenophon fel gekant waren. De voor- en nadelen van al die systemen werden door de filosoof Aristoteles in de vierde eeuw v.Chr. onder woorden gebracht. In de tijd na Alexander de Grote waren er absolutistische heersers, die bijna gekroonde goden waren.
De Romeinen hebben eveneens verscheidene staatsvormen gekend. In het begin, toen Rome nog een kleine stad was, heersten er koningen. Aan het einde van de zesde eeuw maakte de monarchie plaats voor een republiek waarin jaarlijks gekozen magistraten, een senaat en volksvergaderingen gezamenlijk het beleid bepaalden. Aristoteles zou er zijn goedkeuring over hebben uitgesproken. Het republikeinse systeem werd in de laatste eeuw v.Chr. uitgehold door machtspolitici, die hun eigen positie belangrijker vonden dan het welzijn van de staat. De republiek verdween in 27 v.Chr. om plaats te maken voor het principaat, ook wel de keizertijd genoemd. De eerste princeps, Octavianus Augustus, beweerde later dat hij zelf de republiek had hersteld, wat natuurlijk niet het geval was.
Tijdens de vier colleges worden de verschillende systemen aan de hand van teksten van antieke auteurs uitgebreid behandeld en komt de vraag aan de orde of wij er iets van kunnen leren voor de inrichting van de moderne maatschappijen.

Docent

Fik_MeijerProf. dr. Fik Meijer is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft uitvoerig gepubliceerd over de Grieks-Romeinse wereld.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Wij volgen altijd de richtlijnen van het RIVM. Als daardoor onverhoopt ‘fysieke’ colleges niet (meer) mogelijk zijn, dan nemen wij contact met u op over de vervangende oplossing.   

Deze cursus wordt aangeboden als online/hybride cursus. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
geprinte syllabus

Studiebelasting

Tijdens de collegereeks wordt een literatuurlijst gepresenteerd.

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 hoorcolleges

Dag en tijd

maandag en woensdag, 10.30-13.00 uur

Data

16, 18, 23 en 25 augustus 2021

Cursusprijs

€ 120,- incl. syllabus

Uiterste aanmelddatum

2 augustus

Aanmelden met MijnHOVO-account

U meldt zich aan per programma via onderstaande rode button: ‘Aanmelden live op de VU' OF via onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.


Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.
Kijk bij tabblad ‘Onderwijsvorm’ voor meer informatie over de keuzemogelijkheid tussen online colleges (live colleges) of colleges op de VU.

Fysiek    Online