Belarus, de laatste dictatuur van Europa

Belarus

cursusbeschrijving

Een cultuurhistorische verkenning van een land in opstand

De bevolking van Belarus - Wit-Rusland - is al jaren massaal in opstand tegen haar leider Aleksandr Loekasjenko. Hij regeert het land sinds 1994 onafgebroken met ijzeren vuist en wordt daarom de laatste dictator van Europa genoemd. Hoewel Belarus 30 jaar geleden onafhankelijk werd, lijken er sindsdien maar weinig structurele veranderingen te zijn. Zo is de landbouw nog steeds collectief georganiseerd en vind je nog overal de Sovjetsymboliek.

Toch voelt het land heel anders dan Rusland. Zo staat de Wit-Russische taal veel dichterbij het Pools dan bij het Russisch en is het katholicisme naast de orthodoxie de belangrijkste religie. Ook kom je in het land de nodige kastelen en kerken tegen in gotische, renaissance en barokke stijl. Zij getuigen van de lange periode waarin Belarus tot het Pools-Litouwse Rijk behoorde.
We maken kennis met de politieke en culturele geschiedenis als ook de recente ontwikkelingen in Belarus, daarbij gebruikmakend van de vruchten van de lokale Wit-Russische literatuur, film en muziek.

De politieke geschiedenis vormt het kader waarbinnen we de lokale (leef)cultuur en kunstuitingen in kaart brengen. Zonder dit algemene politiek-historische raamwerk (inclusief de eeuwenlange Litouwse, Poolse en Russische invloeden) is het lastig de Wit-Russische cultuur goed te begrijpen.

De opbouw van de colleges is in grote lijnen als volgt:
college 1 Eerste brede kennismaking met Belarus
college 2 De wording van Belarus door de eeuwen heen
college 3 Leven op het kruispunt tussen Europa & Rusland
college 4 Kunst en cultuur in Belarus

Docent

Karel-OnwijnDrs. Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU, diverse HOVO’s) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef verschillende boeken waaronder de Dominicusreisgidsen Rusland, Oekraïne en Georgiӫ-Armeniӫ, Landenreeks Baltische landen en Standplaats Moskou. Ook doet hij promotieonderzoek naar ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
4 online hoorcolleges met ruimte voor vragen

Onderwijs op de VU of online?
De cursussen in het zomerprogramma worden waar mogelijk in een hybride vorm aangeboden. Dit betekent dat u kunt kiezen of u de colleges in een geschikte cursusruimte op de VU wilt volgen of volledig online vanuit huis.
U meldt zich aan per programma via de rode button: ‘Aanmelden live op de VU' of via de blauwe button: 'Aanmelden live online' onderaan tabblad 'Praktische informatie en aanmelden'.
Let op: deze cursus vindt geheel live online plaats. U volgt de cursus op vastgestelde data en tijden. Er zijn geen colleges in een onderwijsruimte.

Meer informatie over online onderwijs bij HOVO Amsterdam vindt u onder het kopje HOVO Online - Zoom for Education.

Literatuur
- digitale hand-outs en studiemateriaal
-
U ontvangt wekelijks een vijftal boekfragmenten/artikelen met vragen in MijnHOVO geplaatst.

Studiebelasting
naar eigen inzicht

 

Praktische informatie en aanmelden

Aantal colleges
4 online hoorcolleges

Dag en tijd
dinsdag en vrijdag, 10.30-13.00 uur

Data
29 juni, 2, 6 en 9 juli 2021

Cursusprijs
€ 116,-

Uiterste aanmelddatum
22 juni

Aanmelden met MijnHOVO-account
Voor deze cursus meldt u zich aan met onderstaande blauwe button: 'Aanmelden live online'.
Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich meteen aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO? Maak een account aan!
Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan maakt u eerst een MijnHOVO-account aan.
U klikt op de MijnHOVO pagina, en vervolgens op het stappenplan, een handleiding met afbeeldingen die u stap voor stap kunt volgen.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u zich direct aanmelden voor de cursus van uw keuze.

Bij de Veelgestelde vragen vindt u nog meer antwoorden. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

Online