Schrijvende artsen III - GESLOTEN -

Oderwald-SchrijvendeArtsen3Opvallend veel artsen, zo lijkt het, zijn als schrijver van romans of als dichter bekend geworden. In Nederland bijvoorbeeld Simon Vestdijk, Rutger Kopland, Jan Slauerhoff of M. Vasalis. In deze cursus gaan we naar verklaringen zoeken waarom artsen zich ontpoppen als schrijver of dichter. We doen dat door romans van schrijvende artsen te bespreken in het licht van hun biografie. In 2017 en 2018 zijn de eerste twee cursussen over dit onderwerp gegeven, maar het gevolgd hebben van die cursussen is niet noodzakelijk voor het kunnen volgen van deze cursus. Het is de bedoeling dat er na deze cursus nog een of twee cursussen gegeven worden, met telkens acht of negen nieuwe schrijvende dokters.

In deze cursus worden de volgende schrijvers en romans (of poëzie) besproken in onderstaande volgorde.

Frederik van Eeden       Van de koele meren des doods en Pauls ontwaken
Miquel Bulnes                Reconquista
Cola Debrot                  Bewolkt bestaan
Willem Brakman            J’accuse en De sloop der dingen
Abraham Verghese        De heelmeesters
Arthur Conan Doyle       Vier verhalen van Sherlock Holmes
William Carlos Williams
& Gottfried Benn            Een keuze uit hun gedichten
Minke Douwesz             Strikt

Van de meeste boeken zijn voldoende exemplaren te koop, nieuw of tweedehands via boekwinkeltjes.nl, of als E-boek. Mocht hierin verandering komen dan wordt er tijdig een pdf ter beschikking gesteld. De verhalen van Arthur Conan Doyle en de poëzie van William Carlos Williams en Gottfried Benn zullen via pdf ter beschikking worden gesteld.

docentProf. dr. Arko Oderwald
onderwijsvorm8 hoorcolleges met veel ruimte voor inbreng van cursisten
studiebelastingVan de deelnemers wordt verwacht dat zij de boeken lezen. De belasting zal afhangen van het boek en individuele omstandigheden
literatuurAchtergrondliteratuur wordt digitaal ter beschikking gesteld. Ook het materiaal en de powerpoint-presentaties van de colleges worden digitaal beschikbaar gesteld.
dag en tijdvrijdag, 13.30 - 16.30 uur
data1 februari t/m 12 april 2019
geen college op 22 februari, 15 en 29 maart
cursusprijs€ 232
cursuscodeV365-19vj
maximum aantal35 deelnemers
uiterste aanmelddatum22 januari
 

 Direct aanmelden