Langs de Wolga met Russische schrijvers en kunstenaars - GESLOTEN -

Janssen-WolgaDe Wolga werd in de oudheid al beschreven door de Griek Ptolemaeus - hij noemde haar 'Rha‘. De langste Europese rivier - meer dan 3700 km - functioneert al eeuwen als handelsroute met het Midden-Oosten. Russische schepen voeren op zoek naar handelswaar via Astrakhan over de Kaspische zee naar Perzië en zelfs tot aan India. Omgekeerd voeren Oosterse kooplui naar Astrakhan en vandaar noordwaarts. De Wolga vormde een natuurlijke grens tussen Rusland en vijandige Tartaarse volkeren. Onder Ivan de Verschrikkelijke werd begonnen met het bouwen van forten, kremlins, nu nog het hart van vele van de 448 steden en stadjes aan de Wolga.

In Rusland is Wolga-Matoesjka - Moedertje Wolga - een begrip, een mythe die levend gehouden wordt door de vele legenden, de liederen, de gedichten, de verhalen waarin de Wolga of zij die haar bevoeren of veroverden bezongen worden. Ook de schilderijen van de negentiende-eeuwse Peredvizhniki (de Zwervers) zoals Ivan Repin en Isaak Levitan en van de twintigste-eeuwse Boris Kustodiev hebben de beeldvorming van de Wolga bepaald. Wie kent niet ‘De Wolgaslepers’ van Repin? In deze cursus maken we een virtuele reis langs de Wolga. We leren over de geschiedenis van haar stroomgebied, lezen gedichten, fragmenten van toneelstukken, fragmenten van verhalen en romans van negentiende-eeuwse schrijvers als Aleksandr Poesjkin, Anton Tsjechov en van twintigste-eeuwse schrijvers als Vassili Grossman en de onbekende hedendaagse Tartaarse schrijfster Guzel Jachina.

docentDrs. Judith Janssen
Judith Janssen verzorgt vijf colleges over de literatuur. Gastdocent is Karel Onwijn: historicus, voormalig correspondent in Rusland en kenner van het gebied (2 colleges).
onderwijsvorm7 hoorcolleges met veel interactie
studiebelastingenkele uren per week
literatuurhand-outs met geselecteerde fragmenten van Russische literatuur in Nederlandse vertaling
literatuursuggestiesKarel van het Reve, Geschiedenis van de Russische Literatuur, Amsterdam: G.A. Van Oorschot 2014.  ISBN 9789028260412
Emmanuel Waegemans, Geschiedenis van de Russische literatuur, herziene editie, Uitg. Vrijdag 2016 ISBN13 9789460014239.
dag en tijdvrijdag, 10.30 - 13.00 uur
data1 februari t/m 22 maart 2019
geen college op 22 februari
cursusprijs€ 218 (incl. cursusmateriaal t.w.v. € 15)
cursuscodeV364-19vj
overige informatieIn samenwerking met Labrys Reizen leidt Judith Janssen in het najaar 2019 een reis naar Rusland (29 aug-12 sept), met onder meer een cruise over de Wolga. Zie labrysreizen.nl/reizen/Oud-Rusland
uiterste aanmelddatum20 januari
 

 Direct aanmelden