Kunstgeschiedenis I - Klassieke oudheid - VOL EN GESLOTEN -

Hoekstra-KG1Vaak wordt het oude Griekenland als vertrekpunt genomen voor de Europese kunstgeschiedenis, maar de voedingsbodem van de Griekse en Romeinse wereld werd gevormd door oudere culturen, zoals de Egyptische, Soemerische en Babylonische cultuur. In dit eerste deel van de Leergang Kunstgeschiedenis maakt u daarom allereerst kennis met het oude Egypte, Soemerië, Assyrië, Babylon, Perzië, het Egeïsch zeegebied (Cycladen, Kreta) en de Myceense beschaving.

Leidraad in deze cursus is de manier waarop in de kunst de mens als farao, god of held wordt afgebeeld. Egyptische tradities herkennen wij in Griekse archaïsche beelden. De ontwikkeling naar een driedimensionale beeldhouwkunst wordt duidelijk in de reliëfs en beelden van het Parthenon. De dramatiek van hellenistische beeldhouwwerken zien we in het altaar van Zeus in Pergamum en in de 'Alexander-sarcofaag'.

Kunstgeschiedenis is niet alleen een stijlengeschiedenis. Stilistische ontwikkelingen zijn verbonden met politiek, filosofie, maatschappij en religie. Opvattingen over de samenhang tussen leven en dood, natuur en mens vinden we weerspiegeld in de architectuur van de piramides van Egypte, de ziggurats in het nabije Oosten, Etruskische graftombes, de tempels in Griekenland en het Forum Romanum en Pantheon in Rome.

Als eerste deel van de leergang Kunstgeschiedenis biedt deze cursus een kunsthistorisch kader voor een omvangrijk en fascinerend studiegebied. Dit dient als uitgangspunt om later in de leergang verbindingen te kunnen maken met de moderne(re) kunst en architectuur. Ideeën over de klassieke oudheid veranderen en beïnvloeden de architectuur en beeldende kunst van alle tijden, ook onze tijd.


docentDrs. Frans Henk Hoekstra
onderwijsvorm10 hoorcolleges
studiebelastingca. 6 uur zelfstudie per week, tentamenmogelijkheid
literatuur- H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken. Dit boek wordt gedurende de hele leergang gebruikt.
N.B. Voor college 1 graag lezen: p. 20-21 (Inleiding) en p. 24-40 (Hoofdstuk 1)
- geprinte reader (deels Engelstalige teksten, beschikbaar tijdens het eerste college)
dag en tijdmaandag, 14.00 - 17.00 uur
data4 februari t/m 15 april 2019
geen college op 25 maart
cursusprijs€ 309 (incl. reader t.w.v. € 19)
cursuscodeH500-19vj
overige informatieDeze collegereeks maakt deel uit van de leergang Kunstgeschiedenis
uiterste aanmelddatum
uiterste aanmelddatum21 januari
 

 Direct aanmelden