Morele helderheid: Idealen in een tijd van polarisatie - GESLOTEN -

Bolhuis_MoreleHelderheid_StudioDagmar_uitsnede_BRON.jpgVandaag de dag weten we ons geen raad met onze idealen. Waar we in de jaren ’60 van de vorige eeuw brandden van revolutionaire en optimistische idealen, hoor je nu platitudes als 'Wie geen socialist is op zijn twintigste, heeft geen hart; wie het nog is op zijn veertigste, heeft geen verstand'. In de media lezen we over bakfietsouders, eco-elite en ‘Gutmenschen’. Tegelijkertijd is er een stroom aan maatschappelijke verontwaardiging over allerlei ethische problemen: of het nu gaat om de zwarte-Pietdiscussie of de Oostvaardersplassen, over Me-Too of het klimaatdebat – de meningen rollen over elkaar heen en mensen lopen tegen elkaar op.

Tijd om onszelf de maat te nemen met betrekking tot onze morele helderheid. Waar willen we voor staan? Hoe komen we tot ethische perspectieven? Hoe gaan we om met verschillende standpunten en hoe verhouden verdraagzaamheid en ‘ergens voor staan’ zich tot elkaar? Wat doen we met onze idealen in een tijd van polarisatie?
Wat is het verschil tussen helden uit de geschiedenis die wilden sterven voor hun idealen zoals Jeanne d’Arc en Richard Leeuwenhart en de huidige strijders van IS? Hebben we enig idee hoe te leven met morele dilemma’s in een tijd van pluraliteit van waarden? Filosofe Susan Neiman gaat uit van de waarden van de Verlichting; vooruitgang van (zelf)kennis, het gebruik van de rede en gelijkheid. In de cursus is het boek van Susan Neiman leidend, maar haar positie vergelijken we met andere denklijnen met betrekking tot de ethiek. Filosofen als Hume, Kant, Arendt en Rorty spelen een belangrijke rol daarin.

docentDrs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer
onderwijsvorm10 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingenkele uren per week
literatuur- Susan Neiman, Morele helderheid, Ambo (2010), ISBN 9789026322952
- hand-outs en achtergrondinformatie 1 week voor aanvang van de cursus op maieutiek.nl/aanbod/cursusmateriaal/
dag en tijdmaandag, 14.00 - 16.45 uur
data4 februari t/m 15 april 2019
geen college op 18 februari
cursusprijs€ 290
cursuscodeV489-19vj
overige informatiegeen voorkennis noodzakelijk
uiterste aanmelddatum27 januari
 

 Direct aanmelden