Agamben en het gebruik van lichamen - GESLOTEN -

Boer_GiorgioAgamben_portrait_BRON.jpgDe hedendaagse Italiaanse filosoof Giorgio Agamben (1942) - de ‘poëet onder de filosofen’ - is bij het grote publiek nog niet zo bekend, maar geldt in vakkringen als één van de belangrijkste denkers in de hedendaagse continentale filosofie. Centraal in zijn denken staat de oproep een nieuwe ‘vorm-van-leven’ te ontwikkelen. De inzet van zijn denken is hoog: het gaat om niets minder dan een nieuwe theorie van geluk, een nieuwe ethiek en een nieuwe figuur van menselijk leven, voorbij de westerse politieke traditie, het kapitalisme en het recht. Wat moeten we ons voorstellen bij een vorm-van-leven?

In deze collegereeks proberen we, op basis van Agambens recentelijk verschenen magnum opus The Use of Bodies, grip te krijgen op zijn fundamentele herinterpretatie van wat het betekent om te leven. Wat is geluk in Agambens filosofie? Wat is de mens en hoe verhoudt die zich tot de wereld, anderen en zijn/haar eigen lichaam?

De cursus is een combinatie van hoor- en tekstcollege, waarbij u zowel ingeleid wordt in Agambens filosofie als ook gevraagd wordt om diep mee te graven in de uitdagende stof. Voor iedereen die benieuwd is welke vragen en problemen de kern vormen van de hedendaagse filosofie en bereid is daarvoor de diepte in te duiken.

docentYpe de Boer MA
onderwijsvorm10 hoorcolleges afgewisseld met close-reading
studiebelastingca. 4 uur per week
literatuurAgamben, G., The Use of Bodies, Stanford, Stanford University Press (2015)
Italiaanse origineel of Duitse vertaling mag ook.
dag en tijdwoensdag, 10.30 - 13.00 uur
data30 januari t/m 10 april 2019
geen college op 20 februari
cursusprijs€ 290
cursuscodeV487-19vj
overige informatiePassieve kennis van het Engels vereist, enige voorkennis op filosofiegebied gewenst. Geschikt als kennismaking met Agamben, maar ook een goed vervolg op de eerdere Agambencursus over Homo sacer.
uiterste aanmelddatum22 januari
 

 Direct aanmelden