HOVO Exact en medisch

Onze docenten nemen u graag mee in de wereld van het allergrootste, het allerkleinste en het menselijk lichaam. Exacte en medische vakken bestrekken het universum, de aarde, het menselijk lichaam of atomen en nog kleinere deeltjes. Bij de meeste cursussen wordt geen voorkennis gevraagd (kijk bij de cursusbeschrijving), maar een belangstelling voor bèta-vakken is een pré.

Straalen-Evol-Anatom-les
De evolutionaire anatomische les: een reis door het menselijk lichaam    - GESLOTEN -
De anatomie van ons lichaam leert ons hoe evolutie werkt. De anatomie van de mens heeft talloze overeenkomsten met de rest van het dierenrijk en veel menselijke onderdelen kunnen alleen begrepen worden vanuit hun evolutionaire historie.
Peeters_Plantenrijk_MariaSibylla_uitsnede_BRON.jpg

Reizen door het plantenrijk - Van regenwoud tot Himalaya    - GESLOTEN -
De Verlichting is ook de tijd van grote natuurhistorische reizen en botanische expedities. Reis met Siebold mee naar Japan, verken de flora van de Molukken met Rumphius of hoor hoe Linneaus zijn tocht door Lapland vervloekte.

Leeuwen_Kwamtumfysica_MandelbrotIslands_uitsnede_BRON.jpg
Kwantumfysica, informatie en bewustzijn   - VOL EN GESLOTEN -
Hoe komt de koppeling tussen het waarnemingsproces en het waargenomene tot stand? Leer meer over deze (omstreden) kwestie. Voor iedereen met een goed analytisch vermogen en zin in uitdagend denkwerk.
Borger-WaterNL
Nederland en het water - De zorgvuldige omgang met een vijandige vriend  - GESLOTEN -
Nederland heeft het watersysteem op orde, maar het water is een onberekenbare vriend. Hoe zit het systeem in elkaar en waar zit de kwetsbaarheid?
Mulders-AtoomTotKosmos
Van atoom tot kosmos - De concepten achter krachten, deeltjes, ruimte en tijd en de centrale rol van symmetrieën    - GESLOTEN -
Materie, energie, ruimte, tijd en kracht: elementaire concepten uit de natuurkunde. Deze passen we in de raamwerken van de klassieke mechanica, de kwantummechanica, de relativiteitstheorie of een combinatie van de laatste twee.