Griekenland van Agamemnon tot Tsipras - Bewonderd en verguisd - GESLOTEN -

Gouw-GriekenlandDat Griekenland sinds afgelopen zomer niet langer onder Europese curatele staat, is een mooie aanleiding om weer eens opnieuw te kijken naar dit land. Griekenland: getypeerd door een groots verleden en een onzekere toekomst, door grote catastrofes en vreemde overheersing, maar ook door heroplevingen en een rijk cultureel erfgoed. We zullen Griekenland door de eeuwen heen doorkruisen en doen daarbij steden, platteland en de eilanden aan.

De nadruk in deze cursus ligt niet op de klassieke oudheid, maar op - zeker in West-Europa - veel minder bekende historische episoden: Romeins Griekenland, de Byzantijnse periode, de Ottomaanse overheersing, de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog en de veelbewogen twintigste eeuw, waarin de Balkan-oorlogen (1912-1913), de burgeroorlog (1946-1949) en het kolonelsregime (1967-1974) voor rumoer zorgden. Ook de moeizame omgang met buurland Turkije komt daarbij aan bod, net als de veelbesproken eurocrisis onder de regering van premier Alexis Tsipras en de recente ‘Macedonische Kwestie’.

Middels behandeling van bovengenoemde onderwerpen wordt getracht de huidige Griekse samenleving, politiek en economie - de laatste jaren zo veelvuldig (negatief) in het nieuws - van een omvangrijk historisch kader te voorzien.

docentDr. Patrick Gouw
onderwijsvorm8 hoorcolleges met ruimte voor vragen
studiebelastingca. 1,5 uur per week
literatuur- geprinte reader (enkele Engelstalige teksten) en enkele hand-outs
- literatuursuggestie: Richard Clogg, A Concise History of Greece, 3rd edition (Cambridge University Press, 2013). ISBN 97811076120373. Uit dit boek kan met de colleges worden ‘meegelezen’ (facultatief). De docent doet bij ieder college suggesties voor verdere literatuur.
dag en tijdwoensdag, 13.30-16.00 uur
data30 januari t/m 27 maart 2019
geen college op 20 februari
cursusprijs€ 247 (incl. reader t.w.v. € 15)
cursuscodeV752-19vj
uiterste aanmelddatum16 januari
  

 Direct aanmelden