Eén Europa, vele geschiedenissen -Landen van Midden- en Oost-Europa - VOL EN GESLOTEN -

Renner_OostEuropa_meisje_BRON.jpgIn deze collegereeks worden landen en naties behandeld die, uitzonderingen daargelaten, tot aan de Val van de Muur in 1989 het ‘andere’, communistische Europa vormden. Onze belangstelling voor de volkeren ‘daarginds’ was traditioneel niet erg groot. Aan het begin van de vorige eeuw behoorden deze landen - deels of geheel - tot het Oostenrijks-Hongaarse multinationale keizerrijk, de Donaumonarchie. Binnen de grenzen van de Habsburgse staat lagen steden als Kraków, L’viv (Lemberg), Bratislava (Pozsony), Zagreb (Agram), Sarajevo of Cluj (Kolozsvár). Vandaag liggen de genoemde steden in respectievelijk Polen, Oekraïne, Slowakjie, Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Roemenië. Hoe verliep de geschiedenis van de landen/regio’s vóór de Habsburgse overheersing en daarna? Wat hebben ze met elkaar gemeen? Wat zijn hun historische kenmerken?

Inmiddels is een aantal van de zogenaamde nieuwe democratieën lid van de Europese Unie. In deze organisatie liggen zij vaak dwars. Denk aan hun negatieve houding jegens het asielvraagstuk of aan de uitgesproken autoritaire trekken bij sommige bewinden. Is hiervoor een verklaring?
Na een inleidend college over de Donaumonarchie worden in afzonderlijke lezingen onder de historische en actuele loep genomen: Tsjechië, Polen, Hongarije, Roemenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina (door gastspreker dr. Sipke de Hoop, RUG), Slowakije/Slovenië, Oekraïne en Oostenrijk.

De docent staat geen ‘klassieke kennisoverdracht’ van feiten en gebeurtenissen voor ogen. Om de deelnemers in staat te stellen zich goed ‘in te voelen’ in het onderwerp is er ook aandacht voor de ‘kleine’ individuele geschiedenis te midden van de grote historische lijnen. De colleges worden aangevuld met historische beelden, film- en muziekfragmenten, literatuurcitaten en ooggetuigenverslagen.

docentProf. dr. Hans Renner
onderwijsvorm10 hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie
studiebelastingca. 1 uur per week
literatuurgeprinte syllabus (beschikbaar tijdens eerste college)
dag en tijddinsdag, 13.15-16.15 uur
data5 februari t/m 16 april 2019
geen college op 26 maart
cursusprijs€ 295 (incl. syllabus t.w.v. € 5)
cursuscodeV276-19vj
overige informatieHerziene en geactualiseerde versie van de eerder gegeven cyclus aan de VU in het jaar 2016.
Vanaf 13.15 uur wordt voor de liefhebbers een korte voorfilm vertoond. Om 13.40 uur begint het hoorcollege. Zaal open vanaf 13.00 uur
uiterste aanmelddatum22 januari
 

 Direct aanmelden