Psychologie VII - De sociale mens: Van ik naar wij - VOL, aanmelden niet meer mogelijk

Psychologie VII

Cursusbeschrijving

Psychologie is de wetenschap van gedrag. Tijdens deze cursus zullen we leren dat een groot deel van ons gedrag een sociale oorsprong heeft, zelfs wanneer we dat niet direct zien.
De manier waarop wij naar onze sociale omgeving kijken wordt onder andere gevormd door onze vroege ervaringen met onze ouders of verzorgers. Die psychologische hechting beïnvloedt in grote mate het soort relaties dat wij aangaan, hoe stabiel die zijn en hoe wij omgaan met liefde en afwijzing. We gaan zien wat hechting is, hoe hechting bij kinderen plaatsvindt, en hoe stabiel een hechtingsstijl is over een mensenleven heen.

Ook zullen communicatiestijlen aan bod komen. Hoe praten wij eigenlijk met elkaar? Kunt u goed inschatten hoe uw gesprekspartner het gesprek met u heeft ervaren? Waarom mijden we vreemden aan te spreken om de weg te vragen? Wat doet de intocht van allerlei digitale snufjes met ons gevoel van sociale nabijheid?

Ten slotte ontdekken we waarom de ander zo’n grote rol speelt in ons eigen leven. De mensen waar we door omringd worden vormen en beïnvloeden ons op bijna alle facetten van gedrag en psychologisch functioneren. Sociale steun ontvangen maakt moeilijke situaties gemakkelijker te dragen, terwijl eenzaamheid dagelijkse uitdagingen tot onoverwinnelijke hindernissen doet lijken. We worden blij van aandacht en steun krijgen van anderen maakt ons gelukkiger. Zo blijkt sociale steun zich te uiten op gedrags-, emotioneel en zelfs op neuraal niveau. Wat zegt dit over ons?

Kortom, een cursus vol verbinding waarin veel psychologische onderwerpen naadloos samenkomen. Ik is voortaan meervoud!

Deel VII is een nieuwe toevoeging aan de leergang Psychologie. Dit deel staat open voor alle belangstellenden. Deelnemers aan deel VI hebben tot 2 weken na de verschijning van de gids voorrang op inschrijving.Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges met volop ruimte voor vragen en interactie.

Data: 24 september t/m 26 november 2019.
Let op: geen college op 15 en 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 10.00-12.15 uur.

Literatuur en voorkennis

Na ieder college worden digitale hand-outs beschikbaar gesteld.

Studiebelasting: geen.

Docent

Andreas_WismeijeremptyDr. Andreas Wismeijer heeft psychologie gestudeerd aan Tilburg University (TiU) en werkte enkele jaren aan de Vrije Universiteit van Barcelona. Na terugkeer naar TiU is hij gepromoveerd op het onderwerp 'geheimen' en ging in Tilburg aan het werk als docent en onderzoeker. Het onderwerp 'geheimen' is nog steeds zijn belangrijkste onderzoeksthema. Hij is zeer geregeld in de kranten en op radio en televisie te vinden en is ook auteur van het populair-wetenschappelijke boek het Geheimenprotocol. Hij geeft sinds 12 jaar cursussen psychologie in HOVO-verband.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.