Shakespeare en zijn tijdgenoten III: Shakespeare en Ben Jonson

Shakespeare en zijn tijdgenoten III

Cursusbeschrijving

Twee wilde, ruige stukken staan centraal in deze cursus: All’s Well that Ends Well van Shakespeare en The Alchemist van Ben Jonson, Shakespeare’s grootste tijdgenoot, die rond 1610 beroemder was dan Shakespeare zelf. Dit laatste stuk gaat over drie schurken die de handen ineenslaan om allerlei min of meer goedgelovige Londonaren zo veel mogelijk geld afhandig te maken. Het stuk is een zogenaamde ‘city-comedy’, een zeer populair genre in die tijd, waarin Shakespeare overigens nooit heeft geschreven. Kenmerkend voor dit genre is dat de taal niet hoogdravend is en dat de personages allemaal zeer herkenbaar zijn.

All’s Well that Ends Well is een van Shakespeare’s modernste stukken. In de eerste paar eeuwen na de publicatie werd het nauwelijks opgevoerd, pas aan het eind van de twintigste eeuw kon men het vaker zien. Het is een comedy, en tegelijkertijd is het een zeer ongebruikelijke comedy; het begint met de dood van de vaders van beide hoofdpersonages, de een – de man ‒ van hoge komaf, de ander – de vrouw ‒ van lage komaf. En het is nu juist die laatste die de koning van de dood redt en dan als beloning een man mag uitkiezen om mee te trouwen. Echter, wegens het verschil in stand weigert deze en de rest van het stuk gaat over hoe de vrouw alsnog haar zin krijgt.

Naast deze twee teksten lezen we ook nog andere korte teksten van rond 1600. Deze zullen tijdens de cursus worden uitgereikt.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges.

Data: 23 september t/m 2 december 2019.
Let op: geen college op 21 oktober.

Dag en tijd: maandag, 13.30-16.15 uur.

Literatuur en voorkennis

Geprinte hand-outs (grotendeels Engelstalige teksten, maar ook enkele Duitse en Latijnse teksten)
Aanbevolen edities: All’s Well that Ends Well edited by Suzanne Gossett and Helen Wilcox, Arden 3 (2019). The Alchemist Ben Jonson edited by Elizabeth Cook, New Mermaids (2010).
Het is de bedoeling om voor de eerste les van All’s Well that Ends Well de eerste en tweede scene van Act I en van The Alchemist de eerste scene van Act I gelezen te hebben. Het is erg belangrijk om de Introductions in beide uitgaves van de twee stukken niet te lezen voordat de cursus begint.

Studiebelasting: minimaal 2 uur per week.

Deze cursus is onderdeel van een cursusreeks, maar deelname staat open voor alle belangstellenden.

Docent

Ron_HoffmanemptyDrs. Ron Hoffman studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en was tijdens zijn studie korte tijd verbonden aan het James Joyce instituut. Hij geeft sinds geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 302 (incl. hand-outs t.w.v. € 12) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.