HOVO Letteren en muziek

Leer opnieuw lezen en luisteren! De letteren- en muziekcursussen bij HOVO nemen u mee naar bekende en onbekende meesterwerken uit de literatuur of muziekgeschiedenis, soms met één werk centraal, soms rond een schrijver of een thema. Na afloop leest en luistert u anders dan voorheen!


Wilt u zich aanmelden? Ga naar de cursus van uw keuze en klik op de rode aanmeldknop. Deze vindt u bij de TAB 'prijs en aanmelden'.

Westerse Muziekgeschiedenis V - Romantiek I
Westerse muziekgeschiedenis V – Romantiek (I)
In dit semester over de geschiedenis van de muziek van de vroege Romantiek wordt gekeken hoe de muziek zich vanaf de late 18e eeuw verder ontwikkelt in de vroege 19e eeuw. We zien de invloed van de heersende ideologie en esthetiek van deze periode op de muziek.
Harmonieleer III
Harmonieleer III
Een muziekcursus over het spannendste onderdeel in de harmonieleer, maar: alleen toegankelijk voor wie weet wat gealtereerde akkoorden zijn!
De onbekendste bekende componist: Leven en werk van Franz Joseph Haydn (1732-1809)
De onbekendste bekende componist: Leven en werk van Franz Joseph Haydn (1732-1809)
Een overzichtscursus voor alle belangstellenden over het leven en werk van de grondlegger van de klassieke stijl: Franz Joseph Haydn.
Franse Componisten: Parijs rond de eeuwwisseling
Franse componisten II
Parijs rond de eeuwwisseling is de plek waar de ontwikkeling van het impressionisme en het ontstaan van het modernisme te zien zijn vooral ook te horen: veel muziek wordt ‘live’ op de vleugel gespeeld.
Shakespeare en zijn tijdgenoten III: Shakespeare en Ben Jonson
Shakespeare en zijn tijdgenoten (III)
Twee wilde, ruige stukken van Shakespeare (All's Well that Ends Well) en van zijn tijdgenoot Ben Jonson (The Alchemist) vormen de kern van deze cursus.
Virginia Woolf’s Jacob’s Room, Between the Acts, The Waves, A Room of One’s OwnVirginia Woolf: Jacob's Room, Between the Acts, The Waves, A Aroom of One's own
Deze Woolf-cursus richt zich vooral op het latere werk van de schrijfster, waarin haar schrijverschap nieuwe richtingen in gaat.
De Toverberg - Duitsland op weg naar de Eerste WereldoorlogDe Toverberg
De grootse thematiek van de Europese ideeënstrijd aan het begin van de 20ste eeuw tussen o.a. de Franse Verlichtingstraditie en de Duitse Romantiek, in het literaire decor van een Zwitsers sanatorium.
De Rus en het Westen: Russische schrijvers buiten RuslandDe Rus en het Westen
Hoe konden Russische schrijvers buiten Rusland blijven schrijven? Vaak verlieten ze onvrijwillig de Sovjet Unie en lieten zij via hun werk een krachtige ‘tegenstem’ horen tegen Sovjet normen en waarden. Ze werden publieksfavoriet of juist met argwaan bekeken…
Literatuur en geneeskunde: WaanzinLiteratuur en geneeskunde: waanzin
Een geliefd onderwerp voor schrijvers: waanzin. Aan de hand van bekende en onbekende romans en verhalen wordt de waanzin van alle kanten onderzocht.
Van 'olla vogele' tot PoldernederlandsVan 'olla vogala' tot Poldernederlands
Over de geschiedenis van het Nederlands, taalverrijking en taalverloedering – talen veranderen en Jan Stroop laat zien hoe dit gebeurt en welke vormen van Nederlands er momenteel zoal bestaan.