De Toverberg - vol, aanmelden niet meer mogelijk

De Toverberg

Over deze cursus

In De Toverberg maakt de lezer kennis met de Duitse jongeman Hans Castorp, die jarenlang in een Zwitsers luxe-sanatorium verblijft wegens mogelijke tuberculose. Het is echter de vraag of hij echt ziek is: misschien houden heel andere overwegingen hem vast. Zo zijn daar de zwijgende Russische Clawdia Chauchat, op wie hij verliefd is, en de Italiaan Ludovico Settembrini die hem politieke en filosofische ideeën bijbrengt. En het sanatorium biedt ook een comfortabele levenswijze en veel tijd voor overpeinzingen en avonturen. Kortom, Hans Castorp voelt zich in het sanatorium wellicht meer thuis dan in de ‘gezonde’ wereld.

Achter dit verhaal staat een grootse thematiek: de Europese ideeënstrijd aan het begin van de twintigste eeuw tussen (Franse) Verlichtingstraditie en (Duitse) Romantiek, humaniteit en radicalisme, vooruitgangsgeloof en reactie, oftewel een groot complex van botsende ideeën in de tijd van het wilhelminische Duitsland, waarin de filosofie van Friedrich Nietzsche en Sigmund Freuds psychoanalyse een rol spelen. De onzekerheid van de moderne mens staat in scherp contrast met die grootste ideeën. Het sanatorium staat symbool voor Duitsland en Europa vóór de Eerste Wereldoorlog: een welvarende en intellectuele samenleving, die echter doodziek is en op instorten staat. Desondanks bezit De Toverberg een lichtvoetige, zelfs humoristische sfeer en maakt de lezer kennis met uiterst levendige personages: van de welbespraakte Vrijmetselaar Settembrini tot de zwijgende Russische Clawdia Chauchat en de verpersoonlijking van Bacchus, Pieter Peeperkorn. Of u het boek nu al eens gelezen hebt, of dat het al jaren op uw verlanglijstje staat: deze cursus is uw kans om de wereld van de Toverberg diepgaand te leren kennen.

Zie ook de studiedag De Rus en zijn roes.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen.

Data: 24 september t/m 3 december 2019.
Let op: geen college op 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte syllabus.

Studiebelasting: naar eigen wens: het lezen van de roman.

In het voorjaar van 2020 organiseert de docent - in eigen beheer - een reis naar Thomas Manns geboortestad, de Hanzestad Lübeck. Informatie via de docent.

Docent

Michiel_HagdornemptyDrs. Michiel Hagdorn is literatuurwetenschapper en doceert sinds 1997, onder meer aan diverse HOVO-instellingen, Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis. Hij is gespecialiseerd in o.a. Thomas Mann, Franz Kafka, Johann Wolfgang von Goethe en de Duitse Romantiek.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 297 (incl. syllabus t.w.v. € 7) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is 17 september. 

Aanmeldbutton