Kunstgeschiedenis V - Dageraad van het modernisme (1800-1900)

Kunstgeschiedenis V

Cursusbeschrijving

Vanaf 1800 lijkt de kunstgeschiedenis een aaneenschakeling van stijlen en -ismen, waar vernieuwing de leidraad is. Hoe is deze opvatting ontstaan en hoe houdbaar is deze definitie van kunstgeschiedenis?

De landschappen van Caspar David Friedrich tonen een eigenzinnige opvatting over natuur en religie. Hoe was dat tweehonderd jaar geleden mogelijk? Verschillende ideeën over de natuur zien we terug in het werk van bijvoorbeeld Turner, Gauguin en Cézanne. Voor de impressionisten is de zichtbare werkelijkheid het uitgangspunt. Maar wat is zichtbaar, wat is werkelijkheid? Wetenschappers in de negentiende eeuw onderzoeken fenomenen als waarneming, licht, verf en kleur. Kunstenaars laten zich inspireren door deze ontwikkelingen. De definitie van het schilderij als 'een raam waar je doorheen kan kijken' verandert in 'een plat oppervlak bedekt met kleuren'. Deze ontwikkelingsgeschiedenis is bepalend voor de schilderkunst van de twintigste eeuw (deel VI-VIII).

Met een veranderende maatschappij verandert ook het beeld van en over de mens. Dit zien we in de beeldhouwkunst van Degas, Carpeaux en Rodin. Het klassieke ideaal maakt deels plaats voor eigentijdsheid en realisme.

De negentiende-eeuwse architectuur is meer dan een aaneenschakeling aan neostijlen. Nieuwe technieken leiden tot nieuwe ideeën. In discussies over stijl, materiaal en functie komt de betekenis van een gebouw naar voren. Musea in de negentiende eeuw lijken soms op Griekse tempels, maar niet het Rijksmuseum in Amsterdam. Hoe komt dat? Deze cursus eindigt met het plaatsen van de Art Nouveau, Jugendstil en Modernismo (Gaudi) rond 1900 in de context van de negentiende eeuw.

Uiteraard wordt in de cursus niet voorbijgegaan aan de grote maatschappelijke en politieke omwentelingen in de negentiende eeuw, die van invloed zijn geweest op de rol van de kunstenaar of architect. Zij maken zichtbaar dat kunstgeschiedenis meer is dan een verzameling stijlen en -ismen.

Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Kunstgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges.

Data: 3 oktober t/m 12 december 2019.
Let op: geen college op 24 oktober. 

Dag en tijd: donderdag, 14.00-17.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte reader (deels Engelstalige teksten);
H. Honour en J. Fleming, Algemene Kunstgeschiedenis, Amsterdam, Meulenhoff, 14e uitgebreide en herziene editie, 2009 of later verschenen herdrukken.

Passieve kennis van het Engels is gewenst.

Studiebelasting: ca. 6 uur per week.

Docent

FH_HoekstraDrs. Frans Henk Hoekstra is kunsthistoricus en geeft sinds 1994 cursussen voor HOVO. Zijn leergangen heeft hij speciaal voor HOVO ontwikkeld. Daarnaast werkt hij als rondleider in musea en organiseert hij studiereizen. Zie ook franshenkhoekstra.nl

Prijs en aanmelden

Prijs: € 308 (incl. reader t.w.v. € 18) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.