Geschiedenis van het moderne design I

De geschiedenis van het Modern Design I

Cursusbeschrijving

In 1851 vindt in Londen de eerste wereldtentoonstelling plaats. Direct na deze succesvolle tentoonstelling in Londen klinkt de roep om vernieuwing, om betere ontwerpen en het gebruik van eerlijke materialen. De Arts and Crafts Movement verwerpt de tot dan toe populaire neostijlen, heeft belangstelling voor de natuur en is sterk beïnvloed door Japan en de Oriënt. Daarnaast spelen de schilderkunst van de Pre-Raphaëliten en het symbolisme een belangrijke rol. De Arts and Crafts en het werk van haar geestelijk vader William Morris leiden uiteindelijk tot het ontstaan van de Art Nouveau eind negentiende eeuw in onder andere België en Frankrijk, Schotland, Duitsland, Oostenrijk en Nederland. De Art Nouveau is van korte duur geweest. Alleen van de geometrische richting zien wij vormen terug in de Art Deco.

We besteden in deze cursus ook aandacht aan stromingen in de beeldende kunst die hebben bijgedragen aan het ontstaan van de Art Deco (zoals expressionisme, kubisme en futurisme), aan de oriëntaalse invloeden van de ‘Ballets Russes’, de belangstelling voor Egypte en het rijk van de Inca’s. Een centrale plaats wordt ingeruimd voor de grote tentoonstelling van 1925 in Parijs die was gewijd aan de decoratieve kunsten. Ook de grote invloed die de Art Deco heeft gehad op de architectuur en toegepaste kunst in Amerika wordt besproken. Uiteraard worden de Amsterdamse School en de Haagse Stijl niet overgeslagen. U krijgt een breed beeld van deze ontwikkelingen in de geschiedenis van het Moderne Design vanaf 1851 tot 1935.

Deze cursus maakt deel uit van de leergang Modern Design, maar staat open voor alle belangstellenden.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges.

Data: 30 september t/m 9 december 2019.
Let op: geen college op 21 oktober.

Dag en tijd: maandag, 13.30-16.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Reader en digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via uw MijnHOVO-omgeving)

boek David Raizman, History of Modern Design, Laurence King, London 2010, ISBN 978 185669 694 4 (prachtig boek met vele afbeeldingen, ca. E 23,99)

Studiebelasting: enkele uren per week.

Docent

Betty_AbasDrs. Betty Abas studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft sinds 1996 cursussen voor HOVO Amsterdam, waaronder de leergang Architectuurgeschiedenis.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 295 per deelnemer (incl. reader t.w.v. € 5).

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.