Architectuurgeschiedenis V - De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!

Architectuurgeschiedenis V - Architectuur en stedenbouw in de laatste decennia

Cursusbeschrijving

Als slot van de leergang Architectuurgeschiedenis staan de architectuur en stedenbouw van de laatste decennia centraal. Een lastig onderwerp, aangezien inzicht krijgen in de geschiedenis van de architectuur alleen mogelijk is met voldoende afstand tot die geschiedenis – en die ontbreekt grotendeels wanneer we het hebben over recente architectuur. Kunnen we niettemin iets zeggen over de vraag welke architecten later nog belangrijk zijn en welke architectuur zijn waarde zal behouden voor de toekomst?

In deze cursus komen stadsontwikkeling en woningbouw, postmodernisme en de postmoderne stad, deconstructivisme en het nieuwe traditionalisme aan de orde. Wij bekijken zakencentra, accommodaties voor transport, sport, cultuur en museumarchitectuur in binnen- en buitenland. Daarbij richten we ons allereerst op de Nederlandse stedenbouw, die het resultaat is van wetgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening. Steeds wisselende ideeën over de stadsontwikkeling hebben hun sporen nagelaten. Ook nu zien wij de steden om ons heen van vorm veranderen waarbij herstructureren, transformeren en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol spelen. Speciale aandacht wordt besteed aan de stedenbouwkundige ontwikkelingen in Rotterdam en Amsterdam.

Een belangrijk aspect van de hedendaagse architectuur is het mondiale karakter. Architecten werken wereldwijd en een gekozen bouwstijl is niet meer verbonden met land van herkomst of gebonden aan een plaatselijke traditie. Zo staat in Beijing het televisiegebouw van Rem Koolhaas, is het treinstation in Luik afkomstig van de Spaanse architect Santiago Calatrava, bouwde de Canadees Frank Gehry het Guggenheim museum in Bilbao en ontwierp Francine Hoeben de bibliotheek in Birmingham. In deze cursus wordt getracht een zo goed mogelijk beeld te geven van de overvloed aan internationale architectuurprojecten.

Deze cursus maakt deel uit van de Leergang Architectuurgeschiedenis, maar staat open voor alle belangstellenden.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges met ruimte voor vragen. 

Data: 25 september t/m 20 november 2019.
Let op: geen college op 23 oktober.

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uur. 

Literatuur en voorkennis

Gedrukte reader (deels Engelstalige teksten).

Digitale hand-outs (beschikbaar gesteld via MijnHOVO-omgeving)

Studiebelasting: naar eigen inzicht.


Docent

Betty_AbasDrs. Betty Abas studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft sinds 1996 cursussen voor HOVO Amsterdam, waaronder de leergang Architectuurgeschiedenis.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 250 (incl. reader t.w.v. € 18) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk!