Waarom chemie zo interessant is

Waarom chemie zo interessant is

Cursusbeschrijving

De wereld van chemie is veel fascinerender en spannender dan veel mensen vermoeden. Kijk in deze cursus mee met de chemie door op nanoschaal te kijken, dus naar de structuur van moleculen en krijg antwoord op vragen als: Waarom vinden er wel of niet reacties (of zelfs explosies) plaats? Waarom zijn koolzuur en methaan broeikasgassen? En wat doet ozon in de atmosfeer? Maar u leert ook waarom DNA zo’n prachtige helix vormt, waarom elk eiwit een unieke driedimensionale vorm heeft en waarom bepaalde stoffen potentie als geneesmiddel hebben.

Veel inzicht is gebaseerd op de wisselwerking van moleculen met licht. Enerzijds kun je met licht prachtige chemische reacties bewerkstelligen (fotochemie), denk maar aan de moleculaire rotoren van Nobelprijswinnaar Feringa. Anderzijds kun je spectroscopische technieken gebruiken om molecuul-structuren op te helderen, niet alleen met zichtbaar licht, maar ook met infrarood en radiogolven. En zelfs om er mee te scannen, zoals bij MRI (Magnetic Resonance Imaging).

Aan de orde komen, in onderlinge samenhang en met aansprekende voorbeelden:
- Basale aspecten van de chemische thermodynamica (het wel of niet verlopen van reacties) en de reactie-kinetica (snelheden, katalysatoren en enzymen);
- Basale aspecten van de kwantumchemie: de electronen-structuur van atomen (het periodiek systeem) en moleculen, ruimtelijke structuren en chemische bindingen;
- De rol van het oplosmiddel (met name water), structuren van bio-polymeren (DNA en eiwitten), reactie-mechanismes;
- Spectroscopische technieken, met zichtbaar licht (absorptie en fluorescentie), infrarood (vibratie-spectroscopie) en radiogolven (kernmagnetische resonantie en MRI).

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 interactieve hoorcolleges.

Data: 24 september t/m 19 november 2019.
Let op: geen college op 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

De presentaties van de colleges worden digitaal beschikbaar gesteld.

Literatuursuggesties: Waardevolle achtergrondinformatie levert het klassieke Nederlandstalige boek Materie en Leven van J.D.Fast, alsmede het Engelstalige boek Essentials of Chemistry van S.P.Beier en P.D.Hede. Beide boeken worden in de eerste lesweek digitaal beschikbaar gesteld.

Studiebelasting: ca. 4 uur per week.

Het niveau van de cursus is dat van eerstejaars universitaire chemie. Voorkennis op niveau VWO-exact pakket/HBS-B is noodzakelijk; het gebruik van wiskunde wordt tot een minimum beperkt.

Docent

Cees_GooijeremptyProf. dr. Cees Gooijer is emeritus hoogleraar scheikunde aan de VU, met als onderzoeksgebied de bio-analytische (laser)spectroscopie. Naast onderzoek is onderwijs zijn grote passie; gedurende zijn hele wetenschappelijke loopbaan gaf hij college Algemene chemie / Chemische binding aan eerstejaars studenten. Ook voor HOVO geeft hij met veel plezier cursussen over chemie.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.