Het emotionele brein

Het emotionele brein

Cursusbeschrijving

Docenten en onderzoekers die de laatste stand van zaken op het gebied van hersenonderzoek weten, nemen u graag mee naar de wondere wereld van de menselijke hersenen, waarbij theorie en praktijk zo goed mogelijk aan elkaar verbonden worden: niet alleen in de collegezaal, maar ook in de snijzaal en microscopiezaal. U volgt colleges maar kijkt ook mee over de schouders van een anatoom. U zit zelf achter de microscoop om de hersenen op microniveau te bekijken. Hoe zien hersencellen eruit? En hoe kunnen we zien of hersenweefsel is ‘verstoord’ (denk hierbij aan verschillende hersenziekten)? Hoe zit dat bij psychiatrische aandoeningen? Zoals bijvoorbeeld bij een depressie?

Nadat de gezonde hersenen en de bouw en functie ervan besproken zijn, bekijken we een aantal psychiatrische aandoeningen. Wanneer iemand niet zomaar een slechte dag heeft maar depressief is, wat gebeurt er dan in de hersenen? En wanneer is de drang om het huis helemaal netjes en schoon te hebben niet meer zo onschuldig als het lijkt? Psychiaters Christiaan Vinkers en Odile van de Heuvel leggen uit wat er in de hersenen gebeurt bij mensen met een psychiatrische stoornis. In het laatste college wordt vanuit (neuro)filosofisch oogpunt gekeken naar stoornissen van ons gevoel en denken.

Een populair en interactief onderdeel van deze cursus is onze meet-the-scientist. In kleine groepen (ca. 10 personen) gaat u in gesprek met jonge onderzoekers. Zo kunt u al uw vragen stellen en kennismaken met de meest recente ontwikkelingen binnen de neurowetenschappen.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit:
5 hoorcolleges met ruimte voor vragen
2 snijzaal demonstratiepractica
1 microscopie practicum
1 meet-the-scientist bijeenkomst

Data: 26 september t/m 28 november 2019.
Let op: geen college op 24 oktober.

Dag en tijd: donderdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Digitaal studiemateriaal.

Studiebelasting: ca. 1-2 uur per week.

Er is enige overlap met eerdere HOVO-cursussen in de colleges Hersenanatomie (2016-2018) en Microscopie (2017/2018).

Docent

emptyemptyHanneke_HulstDr. Hanneke Hulst, neurowetenschapper bij de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen van Amsterdam UMC – locatie VUmc en manager van stichting Brein in Beeld (breininbeeld.org) coördineert deze cursus. Docenten zijn onder anderen em. prof. Henk Groenwegen, dr. Geert Schenk, prof. Odile van de Heuvel, dr. Christiaan Vinkers en dr. Leon de Bruin.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 279 per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is niet meer mogelijk.