Bètamusica

Betamusica

Cursusbeschrijving

Muziek is een vorm van geluid. Maar wat zijn de eigenschappen van dat geluid, die het tot muziek maken, en van de instrumenten die het voortbrengen? En welke rol spelen ons gehoor en onze hersenen bij het beluisteren van muziek? Natuurwetenschappen zoals wiskunde, natuurkunde en fysiologie/neurologie kunnen ons daarover iets leren.

Na een korte inleiding over de geschiedenis van de (Westerse) muziek, waarbij de ideeën van Pythagoras een belangrijke rol spelen, behandelen we geluidsgolven en trillingen, leggen we de relatie tussen frequentie en toonhoogte en tussen timbre en grond- en boventonen. We gaan in op intervallen, harmonie, toonsystemen en stemmingen. Vervolgens bespreken we ons oor en hoe onze hersenen uit complexe signalen bruikbare informatie afleiden. Daarna behandelen we een aantal instrumenten en ons eigen instrument: de menselijke stem, en we sluiten af met een aantal opmerkingen over akoestiek.

Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Wat is een wolfskwint, en waarom treedt die bij bepaalde stemmingen op? Waarom ervaren we bepaalde intervallen of akkoorden als dissonant? Hoe komt het dat we de toonhoogte van een toon kunnen bepalen, ook al ontbreekt de grondtoon? Waarom zijn de laagste tonen van een dwarsfluit, een klarinet en een hobo heel verschillend, evenals hun klank, en kun je fysisch een goede van een slechte viool onderscheiden? Wat doen we als we een klinker zoals aa of oo zingen en wat is boventoonzingen? Wat maakt een goede concertzaal? Kortom, u krijgt antwoord op vragen die heel nieuwe inzichten geven in wat muziek betekent.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 colleges met veel demonstraties en ruimte voor vragen en discussie.

Data: 1 oktober t/m 26 november 2019.
Let op: geen college op 22 oktober.

Dag en tijd: dinsdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte syllabus.

De cursus vereist geen specifieke voorkennis. Alle begrippen worden op eenvoudige wijze uitgelegd. Enige kennis van muziek, bijv. van intervallen, is nuttig, maar kan ook tijdens de cursus door zelfstudie opgedaan worden.

Studiebelasting: Enkele uren per week, afhankelijk van de voorkennis. Mogelijkheid tot het maken van huiswerkopgaven.

Docent

Henk_BlokemptyDr. Henk Blok is natuurkundige en amateurmusicus en was tot zijn pensionering universitair hoofddocent natuurkunde aan de Faculteit der Exacte Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 237 (incl. syllabus t.w.v. € 5) per deelnemer.
De collegezaal is beperkt toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn (één trap).
Aan deze cursus kunnen maximaal 30 cursisten deelnemen.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.