Fascinerend Egypte: Een introductie tot de wereld van de oude Egyptenaren

Fascinerend Egypte

Cursusbeschrijving

Tot op de dag van vandaag spreekt het Oude Egypte tot de verbeelding. Het gouden masker van Toetanchamon en de piramiden van Gizeh zijn de moderne iconen van deze beschaving, maar Egypte biedt veel meer: de faraonische periode duurde meer dan drieduizend jaar. Dat betekent dat in de tijd van Toetanchamon de grote piramiden van Gizeh al meer dan duizend jaar oud waren!
Deze cursus biedt een introductie tot de lange en intrigerende geschiedenis van het Oude Egypte, waarin vijf thema’s leidend zijn: de topografie en globale geschiedenis, de godenwereld, Egyptische kunst, de grafcultuur en het hiërogliefenschrift.

U leert hoe Egypte ‘ontstond’ (staatsvorming) en of er altijd sprake van een verenigd Egypte was. U krijgt inzicht in het Oude Rijk, Middenrijk en Nieuwe Rijk. Wat en waar waren de belangrijkste steden van Egypte, welke grondstoffen kende men en leefde waar men eigenlijk van? Uiteraard komt ook de religie aan bod. Bekende Egyptische goden zijn Osiris en Isis, maar het totale aantal goden dat de Egyptenaren kenden, lijkt welhaast oneindig groot en iedere god had zijn eigen heiligdom. Godenverering in het Oude Egypte nam monumentale vormen aan, zowel in indrukwekkende tempels als die van Luxor en Karnak, als thuis: terwijl de priesters zich bezighielden met de verering van de staatsgoden, en daarmee de kosmische orde in stand hielden, vereerden de 'gewone' mensen hun persoonlijke goden in huis.

Tot slot leert u in één les de basis van het hiërogliefen lezen. Het schrift is bijzonder complex; toch sluit u deze cursus af met enige basiskennis en zult u zelfs in staat zijn hiërogliefen te herkennen en vertalen!

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 5 hoorcolleges met ruimte voor vragen, discussie en interactie. 

Data: 9 oktober t/m 20 november 2019.
Let op: geen college op 23 oktober en 6 november.

Dag en tijd: woensdag, 10.30-13.00 uur.

Literatuur en voorkennis

Gedrukte syllabus en digitale hand-outs (er wordt gebruik gemaakt van Engelstalige teksten).

Studiebelasting: ca. 1 uur per week.

Docent

Nico_StaringDr. Nico Staring promoveerde in 2016 aan Macquarie University, Sydney (Australië) op onderzoek naar de Oudegyptische begraafplaats Sakkara. Dat onderzoek ontwikkelt hij nu verder in het kader van een postdoctorale onderzoeksaanstelling aan de Universiteit Leiden, waar hij ook docent Egyptische archeologie was. Sinds 2010 geeft hij cursussen voor HOVO.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 152 (incl. syllabus t.w.v. € 7) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.