Hersenwetenschapper Hanneke Hulst te gast bij HOVO Amsterdam (HOVO-interview)

Het haperende brein kan op vele manieren levens beïnvloeden – wist u bijvoorbeeld dat ziekten als Parkinson, Alzheimer en schizofrenie allemaal aandoeningen in de hersenen zijn? En dat bijvoorbeeld de ziekte MS (multiple sclerose) niet alleen de motoriek aantast, maar ook tal van cognitieve effecten heeft, zoals geheugen- en concentratieproblemen? Dat is het onderzoeksterrein van hersenwetenschapper Hanneke Hulst.

13-05-2019 | 11:19

Dr. Hanneke Hulst is verbonden aan Amsterdam UMC, locatie VUmc, als onderzoeker naar MS en cognitieve stoornissen. Ze is lid van de Jonge Academie van de KNAW, is manager van de Stichting Brein in beeld en heeft een enorme drive om mensen meer te vertellen over de hersenen in het algemeen en over MS en cognitie in het bijzonder. In het gesprek dat Carolien van Bergen (HOVO Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam) met haar had, spreken ze over hersenen en hersenonderzoek, over de vraag wat hersenonderzoek met filosofie te maken heeft en over waarom wetenschap niet ‘ook maar een mening’ is.

HOVO-interviews zijn video-podcasts van gesprekken van 40-50 minuten met inspirerende wetenschappers en deskundigen die vertellen over hun vakgebied, actuele ontwikkelingen en interessante onderzoeksresultaten. Carolien van Bergen stelt hen vragen over filosofie, wetenschap, kunst, geschiedenis of thema’s uit de exacte wetenschap. Alle geïnterviewden zijn (ook) docent en geven met enige regelmaat cursussen voor HOVO Amsterdam (onderdeel van de Vrije Universiteit Amsterdam). Ga hier naar het HOVO YouTube kanaal met alle video-podcasts. Word abonnee en krijg direct bericht zodra er een nieuw interview verschijnt!