HOVO-voorjaarslezing: compassie in Oost en West (23 april 2018)

Compassie is tegenwoordig veel in het nieuws. Vaak wordt gezegd dat dit een universele waarde is die door alle wereldreligies wordt verkondigd. Maar is dat wel zo?

27-02-2018 | 11:54

Of zijn er toch belangrijke verschillen in de wijze waarop compassie in Oost en West besproken wordt? Terwijl het in het Westen vaak gezien wordt als een persoonlijke emotie (‘mee-lijden’ met de ander), gaat het in het boeddhisme juist over actie ondernemen om het lijden van de ander te verminderen.

In het Mahayana boeddhisme worden compassie en wijsheid gezien als twee verbonden kwaliteiten die we nodig hebben om de boeddhaweg te gaan, net zoals een vogel twee vleugels nodig heeft om te kunnen vliegen. Als wijsheid ontbreekt, ontaardt compassie in ‘idiot compassion’ en ontstaan burn-out en compassiemoeheid. Als we wijsheid realiseren, vooral de boeddhistische van niet-zelf, groeit compassie uit tot een bovenpersoonlijke ‘grote compassie’ (maha karuna). Uiteindelijk is het leren belichamen hiervan het doel van de boeddhistische meditatie.

André van der Braak is bijzonder hoogleraar boeddhistische filosofie in dialoog met andere levensbeschouwelijke tradities. Tijdens zijn lezing gaat hij verder in op hoe deze grote compassie verschilt van ons gangbare westerse compassiebegrip en hoe we haar kunnen beoefenen.

Datum: maandag 23 april, aanvang 14.00 uur
Prijs: € 12,50, inclusief koffie/thee voor aanvang.

Aanmelding is niet meer mogelijk.