Winterlezing: Ruiken aan de tijd - op zoek naar verloren geuren

Header planten winterlezing 2020

Cursusbeschrijving

De reuk is beter dan de andere zintuigen in staat om vroege herinneringen op te roepen, maar ook het gevoel te geven in direct contact te staan met een verleden waar we zelf geen onderdeel van waren. Vervlogen geuren verschaffen ons als het ware toegang tot 'historische sensaties'. Hoewel we vaak denken dat historische geuren verdwenen zijn, is niets minder waar. Veel van die geurstoffen bevinden zich zelfs in onze keukenkastjes – denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, kaneel, lavendel en laurier! Alleen zijn de associaties en functie drastisch gewijzigd.

Tijdens deze lezing neemt geurhistoricus Caro Verbeek u mee op een aromatische odyssee door de geschiedenis. U hoort over geurstoffen waarmee pandemieën werden bedwongen, over de 'geur der heiligheid' en over het favoriete parfum van Napoleon. Maar u ruikt ook mee!

Na aanmelding ontvangt u een bevestiging waarin de geuren staan vermeld die tijdens de lezing aan bod komen, zoals eau de cologne, oranjebloesemwater, marsepein en rozemarijn. En u ontvangt per post een bijzondere geur die maar weinig mensen herkennen…

Het verleden komt tot leven tijdens deze lezing via Zoom.

Docent

Caro_Verbeek-Winterlezing 2020Dr. Caro Verbeek, kunst- en geurhistoricus promoveerde onlangs op geuren in relatie tot kunstgeschiedenis.

Onderwijsvorm en literatuur

HOVO online
Deze lezing wordt aangeboden als een live online lezing via Zoom for Education. Dit betekent dat u de lezing veilig en gemakkelijk vanuit huis kunt volgen op de vastgestelde datum en tijd. Er is (enige) mogelijkheid tot (directe) interactie met uw docent en medecursisten. HOVO Amsterdam heeft een beveiligd, eigen Zoom-account. Uw privacy is dus gewaarborgd en de lezing is alleen toegankelijk voor wie zich heeft ingeschreven. De lezing wordt niet opgenomen. Kijk voor meer informatie bij de veel gestelde vragen over Zoom for Education.

Tijdens de lezing worden onder meer de onderstaande geuren gebruikt. We vragen u deze bij de hand te houden (optioneel) tijdens de lezing voor een optimale beleving van de lezing:
- eau de cologne
- oranjebloesemwater/ marsepein
- nagellakremover/ spraypaint
- rozemarijn
- kaneel/ kruidnagel/ nootmuskaat
- lavendel
- laurier
- pindakaas
- azijn

Praktische informatie en aanmelden

Datum
donderdag, 17 december
Tijd
14.00 uur
Cursusprijs
€ 9,50
Uiterste aanmelddatum
7 december a.s.

HOVO online of fysiek
online via Zoom

Wilt u zich aanmelden voor deze lezing?
U kunt u zich aanmelden via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma en per persoon. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Nieuw bij HOVO?
Heeft u nog niet eerder een HOVO-cursus gevolgd, dan moet u eerst een MijnHOVO-account aanmaken. Dit wijst zich vanzelf. Zodra u op de aanmeldknop klikt, krijgt u eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Heeft u vragen over deze cursus of over HOVO?
Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

De uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk.