De corona-pandemie heeft ons het afgelopen jaar een wereldbeeld voorgehouden waarin besmetting leidend was voor het mondiale handelen. Tot 2020 zagen velen de ‘globale wereld’ als plek van uitwisseling, door sommigen geprezen en omarmd, door anderen als bedreiging ervaren. Maar uitwisseling van goederen en van ideeën maakte in 2020 plaats voor uitwisseling van virussen. Toenemende terugtrekking en isolatie waren het gevolg: de plekken waar we samenkwamen, zoals theaters, bioscopen, winkels en musea, werden gesloten. Reizen werd verboden of ontmoedigd. En opgelegde beperkingen ten aanzien van bezoek en zelfs in de tijden waarop we ons huis mogen verlaten zorgden voor isolatie voor velen. De impact van corona is enorm, ook op politiek en economie. Samenzweringstheorieën en wantrouwen, gesloten winkels, grote bedrijven als Schiphol tonen dieprode cijfers en talloze ondernemers staan op de rand van faillissement.
We leven in een ongekende tijd – om met de Chinese verwensing te spreken: in een ‘interessante tijd’. Wat brengt de toekomst ons? Hoe ziet ons leven er na de pandemie uit? Wat kunnen we zeggen over een ‘oud’ of een ‘nieuw’ normaal? Een viertal topwetenschappers van de VU geeft een reflectie op het leven na de pandemie: over eenzaamheid, mentaal welbevinden, politiek en economie.
Reflectie 1 door Theo van Tilburg: Eenzaamheid ten tijde van corona
De COVID-19 pandemie leidt bij ouderen tot toename van emotionele eenzaamheid, en veel minder tot toename van sociale eenzaamheid. Theo van Tilburg legt dit verschil uit en presenteert cijfers over de toename. De onderzoeksresultaten laten ook zien wie kwetsbaar is voor eenzaamheid, en wat we er tegen kunnen doen.
Reflectie 2 door André Krouwel: Vertrouwen in de politiek?
Corona heeft invloed op het politieke debat: in de afgelopen maanden zien we samenzweringstheorieën en een toegenomen wantrouwen in de politiek. Wat zijn de politieke gevolgen die corona heeft op politieke klimaat en hoe kan het vertrouwen in de politiek hersteld worden? André Krouwel doet hier momenteel onderzoek naar.
Pauze
Reflectie 3 door Henri de Groot: Economisch herstel na corona
Dat de invloed van de pandemie op de Metropool Regio Amsterdam groot is, is onbetwist. Ook is er zorg om een tweedeling in de samenleving die door corona wordt vergroot. Wat kunnen we verwachten en welke herstelscenario’s zijn er? SER-lid en hoogleraar Henri de Groot neemt u mee in een verkenning van de toekomst.
Reflectie 4 - Mentaal welbevinden ten tijde van corona
Hoe is het momenteel gesteld met ons geluksgevoel, ons optimisme en onze zingeving? Wat zijn de verschillen tussen mensen en kunnen we zelf aan ons welbevinden werken? Meike Bartels doet onderzoek naar geluk, ook in coronatijd.
De lezingen duren circa 20 minuten. Aansluitend is er enige ruimte voor vragen (via de chat). We nemen ruimte voor een pauze