Studiedag Filosofie - De spirituele mens

Ouweneel_spirituelemens_HinoMasora_BRON

Bronvermelding: Masoranosora, Wikimedia

Beschrijving

Sinds mensenheugenis verlangt de mens naar méér dan deze aarde te bieden heeft. Dat was al zo bij degenen die de goden aanriepen in tijden van tegenspoed. Maar ook in tijden van voorspoed kan een mens het gevoel bekruipen dat er ‘meer is’: iets waarnaar wij blijven verlangen, ook als alles zou moeten kloppen. In deze dagcursus worden de contouren van dit verlangen, én de reactie erop, vanuit diverse levensbeschouwingen onder de loep genomen. Er wordt stilgestaan bij de rol van goden en priesters in de oudste beschavingen en het latere verzet daartegen. Vervolgens gaat de aandacht uit naar de wijze waarop Hindoeïsme, Boeddhisme, Taoïsme, Confucianisme, Jodendom, Christendom en de Islam ons een spirituele weg aanreiken richting het goede (samen)leven. Ten slotte zal het gaan over de nieuwe rol die spiritualiteit zou kunnen spelen in het leven van de hedendaagse westerling.

Hoe om te gaan met een bestaan waarin de westerling 1) weinig te winnen en veel te verliezen heeft, en 2) zowel lokaal thuis moet kunnen komen als globaal moet kunnen samenwerken? Ook aan deze nieuwe vragen valt ook een spiritueel aspect te bespeuren.

Doelstelling
De cursus geeft u inzicht in de wijzen waarop diverse levensbeschouwingen reageren op het menselijk verlangen en een spirituele weg aanreiken richting het goede (samen)leven. Kijk bij 'Onderwijsvorm en literatuur' voor meer informatie over de opzet van deze studiedag.

Docent

Evert-Jan_OuweneelDr. Evert Jan Ouweneel studeerde cum laude af als filosoof en ontwikkelde een bijzondere interesse voor grote maatschappelijke ontwikkelingen in heden en verleden. Soms leidt dat tot een literair verhaal, zoals zijn recent verschenen boek Godenstrijd, en vaak tot beschouwingen over wereldtrends, wereldmachten en wereldgeschiedenis. Tegelijk geeft hij organisaties wereldwijd advies over gevoelige beleids- en identiteitskwesties.

Kijk voor meer informatie over deze docent op onze docentenpagina onder het kopje Filosofie en religie.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm
Eén studiedag

Fysiek op de VU
Deze studiedag wordt in principe aangeboden als live studiedag op de Vrije Universiteit.
Indien dit vanwege COVID-19-maatregelen niet mogelijk blijkt, dan zullen wij hierover tijdig contact opnemen met de deelnemers. We informeren u in dat geval ook via onze nieuwsbrieven en op deze website.

Dagprogramma 

09.45 – 11.00Blok 1: De verlangende mens: geluk en gemoedsrust
11.00 – 11.15Koffie/thee-pauze
11.15 – 12.30Blok 2: Goden en priesters, en het verzet daartegen
12.30– 13.30Gezamenlijke lunch 
13.30 – 14.30Blok 3: Zeven visies op het goede (samen)leven 1
14.30 – 14.45Korte pauze
14.45 – 15.45Blok 4: Zeven visies op het goede (samen)leven 2
15.45 – 16.00Koffie/thee pauze
16.00 – 17.00Blok 5: Spiritualiteit en de hedendaagse westerling
17.00 uurAfsluitende borrel (optioneel)


Studiemateriaal
De Power point presentatie wordt na afloop via MijnHOVO beschikbaar gesteld.

Praktische informatie en aanmelden

Datum
27 maart 2021
Dag en tijd
10.00-17.00 uur
Prijs
€ 95 (inclusief koffie/thee tijdens de pauzes, inclusief lunch)
Uiterste aanmelddatum
21 maart

Wilt u zich aanmelden voor dit college? 
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl.

N.B. Iedereen die zich aanmeldt heeft een eigen MijnHovo-account nodig. Het is niet mogelijk dat u op uw account ook iemand anders aanmeldt.

Aanmeldbutton