Studiedag Adolf Hitler: Tussen waan en werkelijkheid

Studiedag-Hitler

Beschrijving

De ideologie van Adolf Hilter is op te vatten als de laatste klassiek imperialistische poging de wereld opnieuw te verdelen. Duitsland – Hitler – heeft ruimte nodig om zich te kunnen meten met de nieuwe ster aan het firmament, de Verenigde Staten. Dit aspect wordt veelal ondergewaardeerd in de literatuur, maar juist hierin ligt de uitdaging voor Hitler: Hoe de Europese ruimte onder Duitse hegemonie te krijgen zonder de Angelsaksische wereld uit zijn evenwicht te brengen? Dat Hitler die ruimte niet wordt gegund, wijt hij aan een wereldwijde joodse samenzwering. De wereldoorlog die eind 1941 ontstaat is dan ook te wijten aan de joden die het gelag zullen moeten betalen, de genocide is een feit.

Een aantal aspecten staat in deze studiedag centraal: Wat was de bron van Hitlers antisemitisme en anticommunisme? Hoe verhielden deze twee zich tot elkaar? Hoe verhield de Duitse economie zich ten opzichte van de Britse, Amerikaanse en Sovjeteconomie? Ten slotte besteden we aandacht aan de alomvattende vraag: Is er een moment geweest waarop de waan werkelijkheid had kunnen worden? Had Hitler de oorlog kunnen winnen?

De docent gaat ook in op de meest recente literatuur over bovenstaande thema’s.
Ter afsluiting besteedt hij aandacht aan hoe Europa voortleefde in de schaduw van Auschwitz.

Docent

Dick_SalfischbergerDrs. Dick Salfischberger, oorspronkelijk banketbakker (Arnold Cornelis), later cum laude afgestudeerd in de politicologie (economie en filosofie als hoofdstudies). Zijn werkzame leven bracht hij door als docent op diverse instituten, waaronder de Universiteit van Amsterdam en het Keizer Karel College. Vanaf 1996 betrokken bij HOVO.

Onderwijsvorm en literatuur

Onderwijsvorm – fysiek op de VU
Deze studiedag wordt in principe aangeboden als live college op de Vrije Universiteit. Indien dit vanwege COVID-19-maatregelen niet mogelijk blijkt, dan zullen wij hierover tijdig contact opnemen met de deelnemers. We informeren u in dat geval ook via onze nieuwsbrieven en op deze website.

Studiemateriaal
Voor de deelnemers aan de cursus is een literatuurlijst met recente literatuur beschikbaar gesteld. Nadere informatie over de inhoud is beschikbaar via dicksalfischberger@hotmail.com

Praktische informatie en aanmelden

Datum
Zaterdag 17 april 2021
Tijd
10.30-15.30 uur
Kosten
€ 75
De prijs is inclusief koffie/thee en lunch.
Uiterste aanmelddatum
11 april

Wilt u zich aanmelden voor dit college?
 
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. Als u al een MijnHOVO-account heeft kunt u zich aanmelden met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog niet eerder een HOVO cursus gevolgd, dan kunt u een MijnHOVO-account aanmaken. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. Hierbij geeft u uw e-mailadres als gebruikersnaam op. Naar dat e-mailadres wordt een bevestigingsmail gestuurd, hierin vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Als u het wachtwoord heeft aangemaakt kunt u direct daarna uw aanmelding voltooien. Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden. Kijk voor meer informatie op de MijnHOVO pagina. Heeft u vragen over HOVO? Kijk dan eerst bij de Veelgestelde vragen. Als het antwoord op uw vraag hier niet bij staat, kunt u contact opnemen met een van onze medewerkers via hovo@vu.nl

N.B. Iedereen die zich aanmeldt heeft een eigen MijnHOVO-account nodig. Het is niet mogelijk dat u op uw account ook iemand anders aanmeldt.


Aanmeldbutton