Studiedag-Filosofievd-erotiek

Beschrijving

Sinds de seksuele revolutie lijken we op seksueel gebied vrijer dan ooit. Open relaties, polygamie, vrouwelijke seksualiteit, homoseksualiteit en zelfs de liefde en begeerte voor robots en avatars zijn steeds meer uit de taboesfeer gekomen. Bovendien biedt de moderne erotische industrie een explosie aan nieuwe mogelijkheden. Maar hoe zit het met de beleving van het erotische zelf? Welk wereldbeeld, welke idealen en opvattingen sturen de moderne beleving van seks? Is er op dat gebied ook sprake van vrijheid, of houden we daar uiteindelijk toch vast aan een enkel beeld van seks?

Op deze filosofische studiedag zetten we tijdelijk onze ideeën en meningen over seks opzij en richtten we ons op de vele gedaantes die het erotische door de geschiedenis heen voor de mens heeft aangenomen. We zullen zien dat hoe men seks beleeft en begrijpt in sterke mate afhankelijk is van de cultureel-historische atmosfeer waarbinnen ze plaatsvindt. Ondertussen stellen we de vraag wat dit inzicht kan betekenen voor ons denken over erotiek. Is er een manier van denken mogelijk die het erotische niet binnen een specifiek beeld vangt, maar het vrijgeeft zich op verschillende manieren te manifesteren? De intuïtie is dat er in het erotische een filosofische waarde schuilgaat, en de mens een unieke zelfervaring biedt die vraagt om filosofische verdieping.

Opzet:
1.    Seksuele personages
2.    Bataille & Merlau-Ponty: transgressie en atmosfeer
3.    Erotische atmosferen
4.    De filosofische waarde van het erotische

Data en tijden

Datum en tijd: zaterdag, 28 maart 2020, 10.30-16.00 uur

Docent

Ype_de_BoerFilosoof Ype de Boer MA, auteur van het recent verschenen boek Het erotisch experiment neemt u graag mee in zijn filosofische experiment met kunst, literatuur en levensvormen uit andere tijden en culturen, om hiermee de erotische leefwereld open te breken.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 75 (koffie/thee en lunch)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deze studiedag is helaas geannuleerd.