Studiedag Adolf Hitler: Tussen waan en werkelijkheid

Studiedag-Hitler

Beschrijving

De ideologie  van Adolf Hitler is op te vatten als de laatste klassiek imperialistische poging de wereld opnieuw te verdelen; Duitsland, zo Hitler, heeft ruimte nodig om zich te kunnen meten met de nieuwe ster aan het firmament, de Verenigde Staten, want dat is, en dit aspect wordt veelal ondergewaardeerd in de literatuur, de uitdaging voor Hitler: Hoe de Europese ruimte onder Duitse hegemonie te krijgen zonder de Angelsaksische wereld uit hun evenwicht te brengen.
Dat hem, Hitler, die ruimte niet wordt gegund, wijt hij aan een  wereldwijde joodse samenzwering en de wereldoorlog die eind 1941 ontstaat is dan ook te wijten aan de joden die het gelag zullen moeten betalen, de genocide is een feit.
Een aantal aspecten staat in het hoorcollege centraal; wat was de bron van Hitlers antisemitisme en anticommunisme? Hoe verhielden deze twee zich tot elkaar? Hoe verhield de Duitse economie zich t.o.v. de Britse, Amerikaanse en Sovjeteconomie? Ten slotte de alomvattende vraag: Is er een moment geweest waarop de waan werkelijkheid had kunnen worden? Had Hitler de oorlog kunnen winnen?
Tijdens deze dag wordt ook ingegaan op de meest recente literatuur over bovenstaande thema’s.
We sluiten af met het thema: Europa in de schaduw van Auschwitz. Na afloop is een literatuurlijst met de meest recente literatuur beschikbaar.

Data en tijden

Datum: zaterdag 28 maart 2020, 10.30-16.00 uurDocent

Dick_SalfischbergerDrs. Dick Salfischberger, oorspronkelijk banketbakker (Arnold Cornelis), later cum laude afgestudeerd in de politicologie (economie en filosofie als hoofdstudies). Zijn werkzame leven bracht hij door als docent op diverse instituten, waaronder de Universiteit van Amsterdam en het Keizer Karel College. Vanaf 1996 betrokken bij HOVO.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 75 (koffie/thee en lunch)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

IN VERBAND MET HET CORONAVIRUS ZIJN ALLE HOVO-CURSUSSEN STOPGEZET; INSCHRIJVEN IS DUS HELAAS NIET MOGELIJK.
Iedereen die reeds is ingeschreven voor deze lezing, ontvangt per e-mail bericht.