Hannah Arendt over Immanuel Kant: overeenkomsten en verschillen

Charmant-HannahArendt-Kant

Cursusbeschrijving

Hannah Arendt (1906-1975) maakte als veertienjarige kennis met filosofie toen ze het werk van Immanuel Kant (1724-1806) las. Natuurlijk is Kant niet de enige die invloed heeft uitgeoefend op haar denken, maar veel van de thematiek van Kant heeft Arendt blijvend bezig gehouden, ook al kwam ze in haar werk vaak genoeg tot andere gevolgtrekkingen dan Kant.

Op het eind van haar leven heeft Arendt opnieuw uitgebreid nagedacht over Kant – in het kader van haar laatste publicatie, The Life of The Mind, waarin ze drie geestelijke vermogens wilde belichten: denken, willen en oordelen. De delen over denken en willen heeft ze nog kunnen voltooien, het deel over oordelen niet. Dat is des te spijtiger omdat juist oordelen in haar politieke denken altijd centraal heeft gestaan. Oordelen is nauw verbonden met handelen en beide vinden in haar opvatting van politiek plaats in de openbare ruimte waar gelijkberechtigde, maar vaak niet gelijkgezinde burgers met elkaar spreken, elkaar proberen te overtuigen, initiatieven nemen tot gezamenlijk handelen. We kunnen niet weten hoe het deel over oordelen er zou hebben uitgezien, maar enig idee daarover kunnen we ons vormen dankzij de aantekeningen voor een tweetal cursussen die zij, werkend aan dat boek, heeft gegeven, allebei over wat Arendt beschouwt als Kant’s politieke filosofie.

Tijdens deze cursus zult u deze teksten van Arendt over Kant zelf kunnen lezen, hetgeen u niet alleen veel leert over Kant, maar zeker ook over Arendt’s eigen politieke denken. Ter illustratie zal ook aandacht worden geschonken aan Kant’s bekendste politieke geschrift, Zum ewigen Frieden.

Bronvermelding afbeelding

Branko Radovanović [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]


Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges.

Data: 26 februari t/m 15 april 2020

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Verplicht:
Hannah Arendt: Oordelen; het leven van de geest; uitgeverij Klement, 2016
Immanuel Kant: Naar de eeuwige Vrede, Boom. Reeks kleine klassieken, 2012

Studiebelasting: ca. 2 à 3 uur per week

Docent

Hans_CharmantDrs. Hans Charmant is als politicoloog opgeleid aan de Universiteit van Amsterdam en was vanaf 1980 universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn belangstelling gaat uit naar alle mogelijke politieke theorieën en zijn specialisme is de geschiedenis van het Westerse politieke denken.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deuiterste aanmelddatum voor deze cursus is na woensdag 19 februari verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.