Cursus muziektheorie Muzikale vormleer: liedvormen en rondovormen

Uiterste aanmelddatum verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk

Zwitser-MuzikaleVormleer

Cursusbeschrijving

De vormen in de klassieke stijl – liedvormen, rondovormen en sonatevormen – werken bij de gratie van contrasten tussen toonsoorten, die componisten als Haydn, Mozart en Beethoven tussen de verschillende onderdelen hebben aangebracht. Soms springt een componist zo maar over van de ene toonsoort naar de ander, maar veelal zal hij moduleren, dat wil zeggen geleidelijk overgaan van de ene toonsoort naar de andere. Na een eerder gegeven cursus van Marcel Zwitser over modulatie zal in deze cursus worden verkend hoe modulatie door componisten uit het klassieke tijdvak werd ingezet als structuurbepalende factor. We beginnen met de kleinste en de meest overzichtelijke vormen, de zogenaamde liedvormen, waarna er zal worden overgestapt naar de meer complexe vormen. In de cursus zal een selectie uit de pianocomposities van Haydn, Mozart en Beethoven worden bestudeerd.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit  10 werkcolleges

Data: 4 februari t/m 14 april 2020
Let op: geen college op 18 februari

Dag en tijd: dinsdag, 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte syllabus

Studiebelasting:naar eigen inzicht

Docent

Marcel_ZwitserDr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in onder meer Groningen en Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 295  (incl. syllabus)

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.