Literair engagement van Hugo tot Houellebecq

Tooren-Literair-engagement

Cursusbeschrijving

De Franse literatuur staat bekend om haar maatschappelijk engagement – auteurs laten hun mening doorklinken over kwesties variërend van standsverschillen tot politiek hete hangijzers, van gevolgen van een oorlog tot vrouwenemancipatie. In deze cursus bespreken we zes romans, waarbij zowel de (historische en maatschappelijke) context aan de orde komt als de literaire technieken waarmee de auteurs hun publiek trachten te overtuigen. Hugo bewijst dat een roman een kathedraal van afbraak kan redden; Zola schetst met vijf sterfgevallen een kritisch beeld van de Franse maatschappij in de negentiende eeuw. Indringende vragen over een maatschappij waar door de oorlog alle normen en waarden op losse schroeven zijn gezet, vinden we bij Sartre: waarop baseer je dan je keuzes en wat zijn de gevolgen daarvan? De Frans-Algerijnse schrijver Ben Jelloun toont de reddende kracht van verhalen in zijn beschrijving van de verschrikkingen in staatsgevangenis Tazmamart. Kwesties van uitbuiting en onderdrukking worden bediscussieerd door de Frans-Senegalese schrijfster Marie N’Diaye in haar roman over drie sterke vrouwen. En ‘enfant terrible’ Houellebecq schetst het politieke landschap in Frankrijk: welke waarden laat je prevaleren als je bij presidentsverkiezingen de keuze hebt tussen het Front National en een islamitische partij?

college 1    Victor Hugo, De klokkenluider van de Notre Dame, Atheneum uitgeverij, 2011/2019
college 2    Emile Zola, Hoe men sterft, Uitgeverij Voetnoot, 2011
college 3    Jean-Paul Sartre, De teerling is geworpen, Meulenhoff, 2017
college 4    Tahar Ben Jelloun, Een verblindende afwezigheid van licht, De Geus, 2008
college 5    Marie N’Diaye, Drie sterke vrouwen, De Geus, 2009
college 6    Michel Houellebecq, Onderworpen, De Arbeiderspers, 2016

Wie optimaal wil profiteren van de colleges, kan bovenstaande romans van tevoren lezen. De colleges worden echter zo ingericht dat ook wie de romans nog niet kent, ze met plezier zal kunnen volgen en de teksten daarna alsnog kan lezen.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges met ruimte voor vragen en discussie

Data: 5 februari t/m 18 maart 2020
Let op: geen college op 19 februari

Dag en tijd: woensdag, 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Aanbevolen: bovenstaande romans
Digitale hand-outs

Studiebelasting: naar eigen inzicht

Docent

Marjolein-van-ToorenDr. Marjolein van Tooren studeerde Franse taal en letterkunde aan de VU. Zij promoveerde op een proefschrift over de korte verhalen van Emile Zola en is gespecialiseerd in de Franse literatuur van de negentiende en de eenentwintigste eeuw. Ze heeft speciale belangstelling voor de relaties tussen literatuur en schilderkunst, voor het genre van de ‘requiemroman’ en voor literair vertalen.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174 (incl. reader)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deze cursus is geannuleerd. Aanmelden is niet meer mogelijk.