Leven en het werk van Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Uiterste aanmelddatum is verstreken; aanmelden is helaas niet meer mogelijk

Zwitser-Beethoven

Cursusbeschrijving

Van harte! Moge het tot de harten gaan!

De naam Beethoven is zo ongeveer synoniem met klassieke muziek! Hij wordt meestal in één adem genoemd met Haydn en Mozart als de drie grote representanten van de Weense klassieke stijl. Anders dan Haydn en Mozart was Beethoven een geboren Duitser (met wortels in België), die op 21-jarige leeftijd naar Wenen verhuisde. Hij bouwde daar zorgvuldig een carrière op als pianist en componist, die echter doorkruist werd door almaar voortschrijdende doofheid.

Tekenend voor Beethovens andere houding ten opzichte van compositie is het veel kleinere aantal werken dat hij heeft nagelaten, als gevolg van het feit dat Beethoven heel andere eisen aan componeren stelde dan zijn voorgangers. Enerzijds bouwde hij voort op de erfenis van Haydn (bij wie hij zelfs enige tijd studeerde) en Mozart, anderzijds voegde hij met name op het gebied van de muzikale vormgeving zijn eigen ideeën toe. Beethovens stijl markeert de overgang van de klassieke naar de romantische stijl.

Beethovens leven en werk zal worden besproken tegen de achtergrond van de opkomende romantische muziekesthetiek met de kenmerkende verering van het genie. Het ligt tevens in de bedoeling uit te werken wat de invloed van deze ideeën op de generaties na Beethoven is geweest. Denkt u dat u de symfonieën en pianostukken van Beethoven wel enigszins kent? Luister dan na deze cursus nogmaals en ervaar een diepere laag in de muziek die voorheen verborgen bleef!

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges

Data: 4 februari t/m 14 april 2020
Let op: geen college op 18 februari

Dag en tijd: dinsdag, 14.00-16.30 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte syllabus
Jan Cayers, Beethoven. Een biografie. Amsterdam, De Bezige Bij, 2017.


Studiebelasting: ca. 2 uur per week

Docent

Marcel_ZwitserDr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in onder meer in Groningen en Amsterdam.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 295  (incl. syllabus)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus? 
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.