Achter de Wolga en Oeral - Een cultuurhistorische verkenning van Siberië

Janssen-WolgaOeral

Cursusbeschrijving

Een cultuurhistorische verkenning van Siberië

De reis richting het onmetelijke Siberië begint achter de Wolga, als je vanaf de stad Kazan de rivier de Kama opvaart. Niet alleen Tsjechov, maar ook de dichter Mandelstam hebben een deel van die route afgelegd en impressies over de Kama vastgelegd. Beiden schreven treffende impressies over kou, ijs, modder, processies van arrestanten en het gevoel van verlatenheid – de naam Siberië gaat terug op het oorspronkelijke Tataarse woord ‘Sibir’ dat ‘slapend land’ betekent. Dit ‘slapende land’ is doorsneden door grote rivieren, is rijk aan grondstoffen en maakt sinds de zeventiende eeuw deel uit van Rusland, toen de kozakken de slapende, rijke grondgebieden (sabelbont!) veroverden op de oorspronkelijke weerloze, nomadische Siberische volkeren.

In deze college-cyclus verkennen het weidse Siberië, de veroveraars en bewoners via het werk van negentiende- en twintigste-eeuwse Russische schrijvers en kunstenaars. De folklore en het sjamanistische geloof van de oorspronkelijke inheemse Siberische volkeren beïnvloedde Russische kunstenaars van de Avant Garde. Dostojevski, Solzjenitsyn en Sjalamov beschreven het ruige leven in Siberië vanuit het perspectief van banneling en gevangene. Via de sovjet-schrijvers Raspoetin en Astafjev komen we meer te weten over het harde leven in de Siberische dorpen in de jaren ‘60 en ‘70 toen de sovjet-regering Siberië wilde industrialiseren en deze dorpsschrijvers in verzet kwamen tegen onmenselijke praktijken (onteigening, onder water zetten vanwege de bouw van stuwmeren, vervuiling door zware industrie). Raspoetin en Astafjev waren de eersten die het armoedige leven op de kolchozen beschreven zoals het was. Ze verzetten zich tegen de industrialisatie en tegen de vernietiging van eeuwenoude tradities van het traditionele Russische dorpsleven.

In vijf colleges zal slaviste Judith Janssen via een selectie aan fragmenten uit literatuur een schets geven van de schrijvers, hun werk en de plekken in Siberië die in het werk een rol spelen. De cyclus wordt geopend door historicus en voormalig Rusland correspondent Karel Onwijn die de geografische en historische bijzonderheden van Siberië schetst. Een tweede gastcollege wordt verzorgd door Eva van Santen, die het spoor van de schrijver Paustovski volgde tijdens zijn evacuatie-tijd in enkele Siberische dorpen ten tijde van de WO II.

Bronvermelding afbeelding:
Еловиков Сергей Михайлович [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]


Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 7 hoorcolleges.

Data: 31 januari t/m 20 maart 2020
Let op: geen college op  21 februari

Dag en tijd: vrijdag 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Gedrukte syllabus

Studiebelasting: ca. 1 à 2 uur per week

Docent

Judith_JanssenDrs. Judith Janssen studeerde Slavische Taal- en Letterkunde in Utrecht, Amsterdam en Moskou. Ze verzorgt voor HOVO sinds 2003 lezingen en cursussen. Zij begeleidde diverse reizen naar Russische steden, Armenië en de Wolga. Drs. Karel Onwijn is historicus, reisgidsauteur en voormalig Ruslandcorrespondent.

Drs. Eva van Santen is slaviste en bekend literair vertaalster; zij reisde in 2019 onder andere naar enkele Siberische plaatsen in de voetsporen van Paustovski.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 228  (incl. geprinte syllabus)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.