Rafael: 500 jaar na zijn dood

Kurpershoek-Rafael

Cursusbeschrijving

Vijfhonderd jaar geleden overleed op 37-jarige leeftijd Rafael, een van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis. Hij werd toen bijgezet in het Pantheon in Rome, een uniek eerbetoon aan een kunstenaar.
  
Zijn vijfhonderdste sterftejaar is een prachtige aanleiding voor een overzichtscursus over Raphael. We proberen vat te krijgen op het geheim van zijn unieke vermogen zich met zevenmijlslaarzen te blijven ontwikkelen en we vergelijken de intieme, verfijnde schilderijtjes uit zijn leerperiode bij Perugino met de latere monumentale werken, waarmee hij de concurrentie aanging met Leonardo da Vinci en Michelangelo. We besteden ook aandacht aan andere aspecten van Rafaels carrière. Zo maakte hij architectuurontwerpen, hij was de stadsarcheoloog van Rome en vervulde functies vergelijkbaar met die van de huidige welstandscommissie en monumentenzorg. En ten slotte was hij manager van een groot commercieel artistiek bedrijf met talloze leerlingen en specialisten. Mede door gravures van Marcantonio Raimondi, naar het werk van de meester, kende dit bedrijf een groot internationaal verspreidingsgebied. Via de kunst van Rafael krijgen we daarom ook inzicht in de zestiende-eeuwse Europese kunst in het algemeen. 

Ernest Kurpershoek zal omstreeks maart een reis begeleiden naar het Rome van Rafael, waar ook een grote tentoonstelling over de kunstenaar wordt georganiseerd. 

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 5 hoorcolleges 

Studiebelasting geen

Data
5 februari t/m 11 maart 2020
Let op: geen college op 19 februari 

Dag en tijd
woensdag, 10.30-13.00 uur 


Literatuur en voorkennis

Studiebelasting: geen

Docent

Drs. Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus en werkzaam als cultureel reisleider, docent en publicist. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse frescokunst.Ernest_Kurpershoek

Prijs en aanmelden

Cursusprijs
€ 145

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.