Islamitische kunst

Islamitische-kunst

Cursusbeschrijving

Het is een wijdverbreid vooroordeel dat er geen afbeeldingen van mensen of dieren in de islamitische kunst zouden bestaan. Sterker nog, er is een rijke iconografie van de profeet Mohamed, die meestal met, maar soms zelfs zonder sluier wordt afgebeeld. Een rijk verlucht handschrift uit het vijftiende-eeuwse Herat gaat over zijn reis door de zeven hemelen. Daarin is op geen enkele miniatuur Mohameds gezicht bedekt. 
  
Niet alleen afbeeldingen komen in deze vierdelige collegereeks aan de orde. U ziet tal van voorbeelden van islamitische architectuur uit de vier windstreken en leert zo gaandeweg de verschillen tussen Marokkaanse, Iraanse en Turkse moskeeën kennen. 

In het eerste college belichten we onder meer – ter inleiding – de vijf zuilen van de islam, de drie pan-islamitische heiligdommen, het leven van Mohamed en het begin van de islamitische kunst. De week daarop staat de middeleeuwse kunst in onder meer Egypte en het Midden-Oosten centraal. Vervolgens concentreren we ons op de kunst van het Iberische schiereiland en de Maghreb, met nadruk op het indrukwekkende Alhambra. Tot slot komt Turkije aan de orde met veel oog voor de architect Sinan alsmede moderne kunst uit de islamitische wereld. 

Combineer deze cursus met een reis: ontdek de islamitische kunstgeschiedenis in de historische koningssteden van Marokko
In samenwerking met Labrys Reizen organiseert HOVO Amsterdam in het voorjaar van 2020 een 9-daagse reis naar Marokko. Dit land kent een lange en rijke geschiedenis: van prehistorische vondsten aan de noordwestkust tot aan de beroemde Tuinen van de Hesperiden. Beginnend in Casablanca zult u langs oude en nieuwe hoofdsteden, antieke ruïnen en kleurrijke bazaars trekken. Typische Marokkaanse kleuren, klanken en geuren wachten op u tijdens deze unieke reis.

Het programma van de reis sluit naadloos aan bij deze cursus die Krzysztof Dobrowolski in het voorjaar van 2020 geeft. Voor meer informatie over de reis kunt u deze webpagina van Labrysreizen raadplegen.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges.

Data: 28 februari t/m 20 maart 2020

Dag en tijd: vrijdag, 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Digitaal studiemateriaal 

Daarnaast biedt de volgende literatuur interessante achtergrondinformatie (niet verplicht):
- Albert Hourani, History of the Arab Peoples (Faber and Faber)
- Markus Hattstein en Peter Delius (red.), Islam; kunst en architectuur (Könemann)
- online Encyclopédie de l’islam; raadplegen alleen met betaald account
- BBC-serie 'The life of Muhammad'
- tentoonstellingscatalogus Glans en Geluk; Kunst uit de wereld van de islam (8 sep 2018 - 3 maart 2019) in het Gemeentemuseum Den Haag


Studiebelasting: naar eigen inzicht
Docent

Krzysztof Dobrowolski-OnclinDrs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin is geboren in Polen en studeerde kunstgeschiedenis en Franse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, Paris IV-Sorbonne en de Jagielloński in Krakau. In Parijs legde hij zich toe op islamitische kunst. Sinds 2006 is hij werkzaam als docent kunstgeschiedenis onder de naam Bureau Boeiend en verzorgt hij cursussen, lezingen, excursies en reizen, onder meer naar Marokko.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 116 (incl. reader t.w.v. € ) per deelnemer.

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is m.i.v. 21 februari gesloten; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.