Goddijn-Kleurrijke-kunst

Cursusbeschrijving

Blauw bloed, blauwe maandagen, blauwe enveloppen, hemelsblauw, ultramarijn, Maria, blauwe paarden en blauwe ruiters. Schaamrood en rode oortjes, vermiljoenrood, scharlakenrood, Maria (Magdalena) en Titiaanrood. Sneeuwwit, maagdelijk wit en loodwit. Zwartwerkers en zwartkijkers, inktzwart en het zwartste zwart. Grijze gebieden en vijftig tinten grijs en witte leugens over kleurrijke sculpturen…Kleur kleurt onze dag ─ en de kunst.

De cursus De kunst van kleur; kleurrijke kunst is een verhaal over kleur in de kunst. Verwacht geen uitgebreide kleurtheorie en natuurkunde, wél een kleurrijk verhaal over lekkere pigmenten en sappige kleuren, over wat men er mee deed en doet in de kunst. Het is een verhaal over kleurharmonieën en kleurcontrasten, over (symbolische) betekenissen en over kleurrijke zielen die door de tijd heen kleur hebben gebruikt als beeldelement, omwille van de kleur zelf, om al dan niet religieuze, boodschappen uit te dragen, als persoonlijk uitdrukkingsmiddel, maar vooral: om ons in ons kijken te sturen en ons emotioneel te beïnvloeden.

college 1    Een regenboog van kleur: kleurrijke introductie
college 2    Blauw: kostbaar bovenaards
college 3    Rood: buitengewoon en ordinair
college 4    Groen en geel; ergert u niet
college 5    Wit, grijs, een beetje zwart, zilver en goud (maar schijnt bedriegt)
college 6    De witte leugen; kleurrijke sculpturen

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges met ruimte voor vragen

Data: 18 januari, 1, 15 en 29 februari, 14 maart, 4 april 2020

Dag en tijd: zaterdag, 11.30-14.00 uur


Literatuur en voorkennis

Digitale hand-outs

Studiebelasting: geenDocent

Saskia_GoddijnDrs. Saskia Goddijn (kunsthistoricus) deelt al jaren op bevlogen wijze haar liefde voor de kunst met onze cursisten. Haar uitgangspunt is: Kunst is serieuze materie, maar het verhaal erover mag best met een glimlach en zo af en toe een nodige knipoog verteld worden. ‘Kunstenaars en kunsthistorici hebben heus niet altijd de Waarheid in pacht. Kijkt en denkt u vooral goed met mij mee!’

Prijs en aanmelden

Prijs: €  174 

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is inmiddels verstreken. Inschrijven is helaas niet meer mogelijk.