Acht markante architecten – Van Palladio tot Hadid

Abas-Acht markante architecten

Cursusbeschrijving

Vijf eeuwen architectuur, acht architecten, geboren in acht verschillende landen en behorend tot de invloedrijkste architecten van hun tijd. Zij creëerden, elk op eigen wijze, een vernieuwing in de architectuur. Bij de bespreking van deze markante persoonlijkheden komt de vraag aan de orde welke rol de politieke en sociale omgeving waarin zij leefden en werkten speelde en in hoeverre de wensen van hun invloedrijke opdrachtgevers doorslaggevend waren.

college 1 Andrea Palladio (1508 Padua - 1580 Maser, Italië) gaf door middel van zijn villa’s vorm aan het leven op het land.
college 2 Philips Vingboons (1607 Amsterdam - 1678 Amsterdam) vertaalde de classicistische vormentaal naar het Amsterdamse stadshuis.
college 3 Robert Adam (1728 Kirkcaldy, Schotland - 1792 Londen) combineerde het Palladianisme met een flinke scheut Piranesi en creëerde zo zijn eigen ‘picturesque’ stijl.
college 4 Claude Nicolas Ledoux (1776 Dormans - 1806 Parijs) keek in dienst van het ‘Ancien Régim’ met een visionaire blik naar de toekomst.
college 5 Louis Henry Sullivan (1856 Boston - 1924 Chicago) doorbrak de Beaux Arts traditie en gaf de wolkenkrabber een nieuw uiterlijk.
college 6 Ludwig Mies van der Rohe (1886 Aken - 1969 Chicago) groeide op in de ‘oude wereld’, maar werd de universele vormgever van de architectuur in de nieuwe wereld.
college 7 Louis Khan (1901 Kuressaare, Estland - 1974 New York) gaf het modernisme een persoonlijk gezicht, wat resulteerde in krachtige architectuur vol schoonheid, ruimte en licht.
college 8 Zaha Hadid (1950 Bagdad - 2016 Miami): de ‘vrouwelijke’ verbeelding aan de macht! Een blijvende kracht?

Bronvermelding afbeelding: Myrabella

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges.

Data: 5 februari t/m 1 april 2020 (dus niet 8 april zoals in de gids vermeld wordt)
Let op: geen college op 19 februari

Dag en tijd: woensdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Digitale hand-outs

Studiebelasting: enkele uren per week

Docent

Betty_AbasDrs. Betty Abas studeerde kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en geeft al geruime tijd cursussen voor HOVO Amsterdam. Daarnaast organiseert en begeleidt ze architectuurhistorische reizen naar Europese steden.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232 

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.