Naar een nieuw humanisme?

Lintsen-NieuwHumanisme

Cursusbeschrijving

In deze cursus maken we kennis met een bijzondere geschiedenis van de filosofie. Het is het verhaal van de Franse filosoof Luc Ferry die ons meeneemt op een verrassende ontdekkingsreis. Hij nodigt ons uit om de grote systemen van de westerse filosofie met elkaar te vergelijken. Daartoe wordt een indeling in theorie, ethiek en zingeving toegepast, die ons helpt een systeem snel te doorzien. En aldus zijn we in staat van de geschiedenis te leren.

Het resultaat dat Ferry heeft neergelegd in zijn boek ‘Beginnen met filosofie’ is indrukwekkend. We maken kennis met de grote systemen van de Griekse, de christelijke en de verlichtingsfilosofie. We zien hoe langzaam maar zeker een uniek drama van het westers denken tot ontplooiing komt. Rode draad in dit drama is de vrijheid en autonomie van de mens en de vraag hoe hij daarmee kan/moet leven. Ferry laat ons kennismaken met de antwoorden van Nietzsche, Heidegger en het materialisme, die een einde maken aan het verlichtingshumanisme.

Heeft de mens afgedaan als centrale idee? Ferry wil laten zien dat de geschiedenis juist toewerkt naar een vernieuwd soort, niet-metafysisch humanisme. Centraal daarin staat de ontplooiing van de liefde in diverse gebieden van de samenleving. Het gaat daarbij niet om idealen maar om realiteiten die door (kunnen) werken in politiek, opvoeding, onderwijs en kunst. Luc Ferry was in het begin van deze eeuw een tweetal jaar minister van onderwijs in Frankrijk. De combinatie filosoof-politicus maakt hem tot een spannend en inspirerend klankbord voor wie dieper wil nadenken over de kwetsbaarheid van het humanisme en haar mogelijkheden in onze tijd.

Bronvermelding afbeelding:
MEDEF [CC BY-SA 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges met mogelijkheid tot discussie

Data: 27 februari t/m 16 april 2020

Dag en tijd: donderdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

De grote lijn van de cursus wordt samengevat in een overzichtelijke, gedrukte syllabus.

Verplichte literatuur: Luc Ferry, Beginnen met filosofie.

Aanbevolen literatuur (ter verdieping)
-    Luc Ferry, De god-mens of de zin van het leven (Ambo/Anthos, 2000)
-    Jeroen Vanheste, Humanisme en het Avondland, De Europese humanistische traditie (Damon, 2007)
-    Luc Ferry, Over de liefde (De Arbeiderspers, 2013)

Studiebelasting: ca. 2 à 4 uur per week

Docent

Wim_LintsenIr. Wim Lintsen is ingenieur en gebruikt deze achtergrond voor een heldere en exacte analyse van complexe filosofische vraagstukken. Hij geeft cursussen aan verschillende HOVO’s en wordt geïnspireerd door het grensgebied tussen wetenschap, filosofie en religie.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 237 (incl. syllabus)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is op  13 februari verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.