Arthur Schopenhauer – De wereld als wil en voorstelling

Jagersma-Shopenhauer

Cursusbeschrijving

Nadat het rationele mens- en wereldbeeld van Verlichtingsdenkers als Spinoza en Kant in het alomvattende wijsgerige systeem van de Duitse idealist Hegel (1770–1831) nog eenmaal een grootse triomf vierde, sloeg in de tweede helft van de negentiende eeuw de filosofische stemming om. Kritische denkers als Marx, Nietzsche en Freud – ook wel de ‘meesters van het wantrouwen’ genoemd – plaatsten vraagtekens bij het rationalisme en het optimisme van hun voorgangers en tijdgenoten. In hun werk leggen de rede en het lineaire vooruitgangsgeloof het af tegen fundamentele(re) krachten waaraan de mens en de geschiedenis naar hun overtuiging onderhevig zijn. 

De basis voor deze omslag in de filosofie van de negentiende eeuw werd gelegd door de ideeën van Arthur Schopenhauer (1788–1860). Tegenover het metafysische idealisme van Hegel cum suis betoogde hij – met hem kenmerkende scherpte, sarcasme en stilistische vaardigheid – dat het universum geen behaaglijke en geruststellende plek is, waar de rede de dienst uitmaakt. In zijn hoofdwerk De wereld als wil en voorstelling zette hij zijn kritische en pessimistische metafysica in detail en vooral in discussie met de opvattingen van Kant uiteenzet. Diens onderscheid tussen de wereld van de verschijningen en de wereld van de ‘Dinge an sich’ vormde voor Schopenhauer het vertrekpunt voor de uitwerking van een origineel en revolutionair wijsgerig systeem, waarin filosofische kernthema’s als de aard van menselijke kennis, het bewustzijn, de (vrije?) wil, de moraal en de betekenis van kunst opnieuw worden doordacht en belicht.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 10 hoorcolleges met ruimte voor vragen 

Data: 4 februari t/m 14 april 2020
Let op: geen college op 18 februari

Dag en tijd: dinsdag, 13.30-16.00 uur


N.B. Bent u slecht ter been, dan raden wij u aan voordat u zich aanmeldt te informeren naar de toegankelijkheid van de zaal.

Literatuur en voorkennis

Arthur Schopenhauer, De wereld als wil en voorstelling (vertaling Hans Driessen), Wereldbibliotheek, 2012

Studiebelasting: enkele uren per week

Docent

Nieuwste foto AK_Jagersma_2015Drs. Arend Klaas Jagersma (1970) studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als onderzoeker en docent verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig docent filosofie. Sinds 1996 verzorgt hij colleges voor meerdere HOVO-instellingen.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 290

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.