Planeten in ons zonnestelsel

Westrenen-Planeten

Cursusbeschrijving

Vijftig jaar na het eerste bezoek van mensen aan de Maan beleeft het planeetonderzoek een ware renaissance. Bijna wekelijks leveren ruimtemissies nieuwe wetenschappelijke inzichten over de geschiedenis van de maan, Mars, maar ook van Mercurius, Venus, asteroïden, de buitenplaneten en hun manen. In deze cursus krijgt u een overzicht van de stand van zaken in het planeetonderzoek, met vooral aandacht voor onze groeiende kennis over rotsachtige lichamen in ons zonnestelsel. Wat weten we van de geologische ontwikkeling van de planeten, hoe weten we dat, en wat zal er in de komende jaren ontdekt kunnen worden? We gebruiken hierbij niet alleen gegevens van ruimtemissies, maar u ziet ook hoe metingen aan meteorieten en experimenten in het laboratorium, kunnen bijdragen aan een beter begrip van de geologische processen die zich op de andere lichamen in ons zonnestelsel afspelen – en hoe dit onderzoek ook kan bijdragen aan een beter begrip van de geschiedenis van de aarde zelf.

Deze cursus vormt een mooie aanvulling op de cursussen van Henny Lamers over sterrenkunde – waar Henny Lamers meestal buiten de grenzen van ons zonnestelsel kijkt, blijft Wim van Westrenen iets dichter bij huis! Ook krijgt u tijdens de cursus een rondleiding langs de laboratoria op de VU-campus. Meer informatie hierover volgt te zijner tijd.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 6 hoorcolleges.

Data: 4 februari t/m 17 maart 2020
Let op: geen college op 18 februari

Dag en tijd: dinsdag, 13.30-16.00 uurLiteratuur en voorkennis

Digitale hand-outs

Studiebelasting: naar eigen inzicht

Docent

WestrenenProf. dr. Wim van Westrenen is hoogleraar Planetaire Evolutie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft geochemie gestudeerd in Utrecht, is gepromoveerd in Bristol (U.K.) en heeft postdoctoraal onderzoek gedaan aan het Carnegie Institution of Washington (V.S.) en de ETH Zürich (Zwitserland). De docent is Aardwetenschapper met interesse in scheikunde, natuurkunde en sterrenkunde. Zijn huidige onderzoek richt zich op het meten van de fysische en chemische eigenschappen van vaste en gesmolten gesteenten in het inwendige van planeten en de maan. Hij verzorgde eerder HOVO-cursussen in Leiden en een HOVO-kindercollege over de maan.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 174

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.