Populisme. De ideologie van de toekomst?

Vossen-Populisme

Cursusbeschrijving

Een van de meest gebruikte termen van de afgelopen jaren is populisme. Allerlei verschijnselen worden tegenwoordig wel met populisme in verband gebracht: van grof taalgebruik tot xenofobe opvattingen en van opportunistisch beleid tot luidruchtige gasten in talkshows. In de politieke arena gebruikt men de term populisme meestal om een tegenstander af te serveren als incompetent of onbetrouwbaar. Maar wat is populisme precies? Is het een bruikbaar begrip of is het een modegril? Is populisme iets wat alleen in de politiek voorkomt of herkennen we het ook in andere contexten? Wanneer komt het op en waarom dan? En is het een verschijnsel waar we iets van kunnen leren of niet? Is populisme het onvermijdelijke gevolg van het algemeen kiesrecht?

In deze vijf colleges proberen we aan de hand van wetenschappelijke literatuur en tekst- en beeldfragmenten worden om een goed beeld te krijgen van wat populisme is en wat we ermee kunnen. Daarbij zullen we de blik niet alleen werpen op Nederland, maar ook op de rest van Europa, de Verenigde Staten en Latijns-Amerika.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 5 hoorcolleges

Data: 3 februari t/m 9 maart 2020
Let op: geen college op 24 februari

Dag en tijd: maandag, 10.30-13.00 uurLiteratuur en voorkennis

Aanbevolen:
Jan Werner Müller, Wat is populisme?
Cas Mudde en Cristobal Rivera Kaltwasser, Populisme. Elementaire deeltjes dl 15.

Studiebelasting: ca. uur per week naar eigen inzicht

Docent

Koen_VossenDr. Koen Vossen studeerde geschiedenis en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als universitair docent verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen en publiceerde onder meer over populisme in heden en verleden, de Spaanse Burgeroorlog, de geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland en het interbellum in Nederland.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 145  (incl. reader)

 Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
 Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
 Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

Deuiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.