Japan vanuit de natuur bezien

Ono-Boots-Japan

In de laatste roman van Haruki Murakami, De moord op Commendatore, komen talloze verwijzingen voor naar de Japanse natuur, met veelal symbolische waarden die voor de Westerse lezer verborgen blijven. In deze cursus onderzoeken we Japan vanuit het perspectief van de natuurbeleving. In Japan kijkt men anders naar de natuur dan wij. Dat valt op zodra we naar Japanse kunst kijken in musea, literatuur, theater, film en beeldende kunst. We gaan uit van onze persoonlijke contacten en empirisch onderzoek.

Aan bod komen de Japanse tuinen en hun oorsprong; de Nederlands-Japanse betrekkingen, waarin Philipp Franz von Siebold (1796-1866) een rol heeft gespeeld met zijn onderzoek naar de Japanse flora en fauna, waarvan hij niet alleen afbeeldingen, maar ook de planten zelf naar Nederland heeft gebracht, te zien in de Leidse Hortus Botanicus. Met zijn verfijnde penseel heeft Louis Couperus de Japanse natuur beschreven in een tweetal boeken over Japan. Maar nergens is de Japanse natuurbeleving mooier vastgelegd dan in de Haiku’s, met Basho als grootmeester. Korte gedichten sieren ook de rolprenten met natuurafbeeldingen.

De Japanse natuurbeleving vindt zijn grondslag in de natuurfilosofie van shinto. Shinto-meester Paul de Leeuw spreekt op 28 maart over deze Japanse levenswijze, die men het spirituele hart van Japan noemt. Het laatste college behandelt de cyclus van de vier seizoenen op locaties waar Confucianisme, Boeddhisme en Shinto de natuurfilosofie uitdrukken.  

Drs. Maaike Ono-Boots is Japanologe (Universiteit Leiden) en heeft tijdens haar studie een jaar in Nagasaki en later nog negen jaar in Tokio tien gewoond. Ze werkte voor Japanse en Amerikaanse bedrijven, en een grote Nederlandse multinational in de media en marketingcommunicatie. Zij organiseert sinds 1999 reizen naar Japan. Zij is tevens docent aan de Hogeschool van Amsterdam. 

Drs. Paul de Leeuw, is Neerlandicus en dramaturg (Universiteit Leiden), theatermaker (o.a. Dogtroep) en de eerste shinto-meester buiten Japan. In mei verschijnt zijn boek Shinto, het spirituele hart van Japan.Drs. Paul de Leeuw is de eerste niet-Japanner die bevoegdheid is om als shinto-meester ceremoniën uit te voeren.

In de winter 2020/2021 zal Maaike Ono-Boots bij voldoende belangstelling een reis van Labrys Reizen begeleiden naar Japan.

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 4 hoorcolleges.

Data: 14 maart t/m 4 april 2020

Dag en tijd: zaterdag, 11.00-13.30 uurLiteratuur en voorkennis

Aanbevolen literatuur:
- Haruki Murakami, De moord op Commendatore, Uitgeverij Atlas Contact, 2018 (vertaald door Luk van Haute en Elbrich Fennema)
- Louis Couperus, Nippon, Uitgeverij Astoria, 2013
- Luk van Haute, Liefdesdood in Kamara
- Luis Couperus, Het snoer der ontferming, Uitgeverij van Oorschot
- Rudy Kousbroek, In de tijdmachine door Japan, uitgeverij Meulenhoff
- Yamakage Motohisa, The Essence of Shinto, , Kodansha (via Amazon.com) en
- Cees Nooteboom Japan, De Bezige Bij, 2019

Per college zal er literatuur worden uitgereikt ter voorbereiding op het volgende college en ter verdieping.
Het wordt aangeraden ter voorbereiding op het eerste college een van bovenstaande boeken te lezen of in ieder geval een recensie, zoals bijvoorbeeld deze recensie over Couperus uit de Volkskrant 


Studiebelasting: minimaal 3 uur per week voorbereiding

Docent

Maaike-Ono-BootsDrs. Maaike Ono-Boots is Japanologe (Universiteit Leiden) en heeft tijdens haar studie in Nagasaki gewoond. Ze werkte onder andere voor Japanse bedrijven in de media en marketingcommunicatie en organiseert sinds 1999 organiseert zij reizen naar Japan met een focus op de vier seizoenen en de natuurbeleving. Zij is tevens docent aan de Hogeschool van Amsterdam.


Paul-de-LeeuwDrs. Paul de Leeuw Drs. Paul de Leeuw, is Neerlandicus en dramaturg (Universiteit Leiden), theatermaker (o.a. Dogtroep) en de eerste shinto-meester buiten Japan. In mei verschijnt zijn boek Shinto, het spirituele hart van Japan.Drs. Paul de Leeuw is de eerste niet-Japanner die bevoegdheid is om als shinto-meester ceremoniën uit te voeren."

Prijs en aanmelden

Prijs: € 116 (incl. reader)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmelddatum voor deze cursus na zondag 8 maart verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.