De opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

Renner-Napoleon

Cursusbeschrijving

Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd. Zijn persoonlijkheid en zijn roem als geniaal strateeg bereikten reeds tijdens zijn leven haast mythische proporties. Hij werd beschouwd als de meest progressieve Europese staatsman van zijn tijd. Waarop stoelde zijn ‘moderniteit’? En in welk opzicht was hij zijn tijd vooruit?

In deze cursus volgen wij de levensloop van keizer Napoleon. Vier belangrijke momenten uit zijn carrière worden speciaal uitgelicht: het moment van de Glorie, de roemrijke overwinning in de zgn. Drie Keizerslag bij Austerlitz (1805); het moment van de Grote Nederlaag (de onfortuinlijke veldtocht naar Rusland in 1812); de Ondergang (Waterloo, 1815), en Napoleons einde in ballingschap (eiland St. Helena, 1821). De Franse keizer bleef na zijn dood ‘leven’. Hoe valt de grote populariteit van Napoleon − een dictator die drie miljoen doden op zijn geweten heeft − met name in Frankrijk te verklaren?
Het Napoleontische tijdperk heeft tevens een duidelijk stempel op ons land gedrukt. Hoe verging het Nederland destijds en welke erfenis heeft Napoleon nagelaten? Het laatste college is geheel aan Nederland gewijd en wordt gegeven door prof. dr. Doeko Bosscher.

Deze collegereeks is een herziene versie van de eerder gegeven cyclus over Napoleon. Elk college begint met een korte introductiefilm (15-20 minuten, facultatief)


Bronvermelding afbeelding:
Collage: Miroslav Huptych, Praag 2019


Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 5 hoorcolleges
Data: 7 februari t/m 13 maart 2020
Let op: geen college op 21 februari

Dag en tijd: vrijdag, 13.15-16.15 uur 


N.B. Elk college begint om 13.15 uur met een korte introductiefilm (15-20 minuten, facultatief)
       Daarna begint het hoorcollege.Literatuur en voorkennis

Gedrukte syllabus

Studiebelasting: ca. 1 uur per week

Docent

Hans-Renner-fotoProf. dr. Hans Renner is emeritus hoogleraar in Midden- en Oost-Europese Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zijn belangstelling gaat uit naar de laatste tweehonderd jaar Europese geschiedenis, met name de geschiedenis van Rusland, Sovjetunie en andere voormalig communistische landen.


Prof. dr. Doeko Bosscher is emeritus hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis en was tevens rector magnificus aan de RUG. Hij richt zich zowel op de Nederlandse geschiedenis als op de contemporaine geschiedenis van (West-)Europa en de Verenigde Staten.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 149  (incl. syllabus)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmelddatum is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.