75 jaar geleden: de bevrijding van Nederland en Europa


Schenkel-Bevrijding

Cursusbeschrijving

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en Nederland en Europa werden bevrijd. In heel Europa wordt daar, vanaf de herdenking van 75 jaar D-Day in juni 2019, bij stilgestaan. Dat doen we ook deze collegereeks. Onder meer aan de hand van historische beelden onderzoeken we de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en van de bevrijding van Nederland, Europa en toenmalig Nederlands-Indië, de bevrijding van de kampen en de terugkeer van slachtoffers, de geallieerde samenwerking, de bombardementen op Duitsland en de inzet van de atoombom en tot het ontstaan van een nieuwe politieke wereldorde na de bevrijding.

We beginnen met de oorlog zelf – in twee colleges volgen we de aanloop en de ontwikkelingen in Oost- en West-Europa tot operatie Barbarossa, de opmaat naar het verlies van Duitsland. Vervolgens komt de bevrijding in haar vele aspecten aan bod: de bevrijding van de kampen, Zuid-Europa, en D-Day, de bevrijding van West-Europa, Dolle Dinsdag en de hongerwinter. Het thema 'terugkeer' kent evenzovele facetten, variërend van de slachtoffers, de rol van het Rode Kruis, ontheemden en overlevenden van de Holocaust; tot aan de komst van bevrijders, bevrijdingskinderen, de zogeheten ‘troostmeisjes’ en natuurlijk Nederlands-Indië.

De laatste twee colleges gaan over de wereldwijde politieke aspecten van de bevrijding: de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, het ontstaan van ‘the atomic age’, en van een nieuwe wereldorde na de bevrijding. De oude machtsverhoudingen maakten plaats voor de hegemonie van de VS en voor de Koude Oorlog, met geallieerde partner de Sovjet-Unie.

Kortom, zowel de verschillende kanten van de bevrijding komen aan bod, als de daarop volgende geopolitieke veranderingen – die doorwerken tot op de dag van vandaag!

Data en tijden

Deze cursus bestaat uit 8 hoorcolleges met ruimte voor vragen en debat

Data: 6 februari t/m 2 april
Let op: geen college op 20 februari

Dag en tijd: donderdag, 13.30-16.00 uur


N.B. Bent u slecht ter been, dan raden wij u aan voordat u zich aanmeldt te informeren naar de toegankelijkheid van de zaal.

Literatuur en voorkennis

geprinte hand-outs

Studiebelasting: ca. 1 à 2 uur per week

Docent

Marjolein-SchenkelDrs. Marjolein Schenkel studeerde Geschiedenis aan de VU in Amsterdam en is werkzaam bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Genocide- en Holocauststudies. Zij is gespecialiseerd in moderne geschiedenis, in het bijzonder van de Holocaust.

Prijs en aanmelden

Prijs: € 232  (incl. hand-outs)

Wilt u zich aanmelden voor een cursus?
Dat kan via onderstaande knop. U meldt zich aan per programma. U krijgt dan eerst de vraag om een MijnHOVO-account aan te maken. In de bevestingsmail hiervan vindt u het verzoek een wachtwoord aan te maken. Direct daarna kunt u uw aanmelding voltooien.
Zodra u een eigen MijnHOVO-account hebt, kunt u direct zich voor deze of andere cursussen aanmelden.

 De uiterste aanmelddatum voor deze cursus is verstreken; inschrijven is helaas niet meer mogelijk.